Mielipide: Jalkapallolähetyksessä asiantuntijana ollut nainen sen osoitti – me emme ansaitse kuningaslajia

16.06.2016

Eilen illan EM-kisojen jalkapallolähetyksessä nähtiin kommentaattorina Marianne Miettinen. Miettinen on valmentanut urallaan seurajoukkueiden lisäksi esimerkiksi naisten ikäkausimaajoukkueita.

Miettisen esiintyminen telvisioruudussa osoitti myös internetin pimeän puolen. Ylen nettisivuille tuli palautetta, joista osa oli täysin lukukelvonta roskaa. Netti tuo ääliöillekin äänen, ja se on demokratiassa heille suotava.

Silti jokin on pahasti vialla, kun myös suomalaisen jalkapallokulttuurin mekassa eli Futisforum 2:lla kommentointi oli lähinnä seksististä mölinää, huorittelua ja hassunhauskoja lesbo-vitsejä. Asialliset viestit olivat vähemmistössä.

Toisaalta sellaistahan se on, kun parikymppiset pojat juovat olutta. Pienessä nousuhumalassa netin ääressä monet haluvat itselleen huomiota.

On totta, että huorittelijat ovat vähemmistössä. Silti:

Olen katsonut ja elänyt jalkapalloa nyt 38 vuotta. Istunut räntäsateessa ja itkenyt, kun RoPS voitti Vuosaaren Viikingit karsintaottelussa ja pudotti kasvattijoukkueeni Veikkausliigasta alemmalle tasolle.

Jalkapallo on suuria tunteita. Ikuinen haaveeni on, että Suomi nähtäisiin joskus jalkapallon arvoturnauksessa. Joskus fanit – tai tässä tapauksessa pitäisi kai puhua ”faneista” – saavat kuitenkin toisiin aatoksiin.

Kulttuurimaissa kuten Ruotsissa, Italiassa tai Espanjassa naiset ovat jalkapallolähetyksissä jo tuttu näky. Niin kauan kuin Suomessa suhtaudutaan naisten urheiluun ja naispuolisiin kommentaattoreihin tällä tavalla, Suomi ei ansaitse arvokisapaikkaa.

Onneksi myös positiivista palautetta on annettu roppakaupalla. Se herättää lapsellisen uskon paremmasta.

Vähän samaan tapaan kuin sitä uskoo siihen, että Vuosaaren Viikingit pelaa vielä joskus Veikkausliigassa.

Hieman samaan tapaan kuin sitä uskoo siihen, että Suomi pelaa vielä joskus jalkapallon miesten arvoturnauksessa.

Jonain päivänä.

Jarkko Fräntilä

Lisää luettavaa