Tiesitkö nämä 7 erikoista faktaa kuolemaan liittyen?

05.07.2015

Kuolema on arvoituksellinen asia, mutta tiesitkö nämä siihen olennaisesti liittyvät erityiset faktat?

1. Jos joku on kuollut vaikkapa kotonaan tai onnettomuuspaikalla, sen tiedät varmasti siitä, että paikalle tulee ruumisauto. Kyllä, ambulanssi ei kuljeta kuolleita. Tämä perustuu lakiin.

2. Ortodoksiseen perinteeseen kuuluu, että hautajaisissa vainajan arkku avataan. Eli siunaus toimitetaan niin että vainajan kasvot näkyvät koko ajan. Haluttaessa voi vainajan kasvot peittää ohuella kasvoliinalla. Vainajaa ei pelätä. Hän on omaistensa ja rakkaittensa ympäröimänä viimeisen kerran näkyväisesti läsnä, todetaan ortodoksisen kirkon sivuilla.

3. Ortodoksit eivät myöskään suosi hautakiviä, vaan ristejä. Joskus haudalle rakennetaan pieni hirsinen ja harjakatettu maja. Se on nimeltään grobu. Siinä on myös luukku eli ovi.

4. Joskus vainaja voi haista. Arkkuun sijoitetaan silloin eräänlainen raikastaja, joka kerää itseensä nestettä ja hajuja.

5. Vainaja voidaan myös meikata viimeiselle matkalle. Varsinkin jos hän on esillä toimituksen ajan.

6. Päälle haudataan monilla hautausmailla 25 vuoden päästä, semminkin jos omaisia ei enää ole. Haudankaivajien mukaan arkut eivät kokonaan maadu tässäkään ajassa ja aina löytyy luita.

7. Lain mukaan tuhkat pitää haudata viimeistään vuoden päästä. Niitä ei saisi sirotella ympäriinsä, vaikka tarinoita siitä kuuleekin. Myös omalle maalle voidaan tuhkauurna haudata, mutta silloin paikalle ei saa laittaa muistomerkkiä. Se olisi yksityisen hautausmaan perustamista.

 

 

Lisää luettavaa