Pitkäkuonoiset kuormajuhdat uudella mantereella – Arvostelussa American Truck Simulator

17.02.2016

Pienen SCS Softwaren suuren suosion saavuttanut Euro Truck Simulator 2 sai jatkoa rahtarimaisemien vaihduttua jenkkilän länsirannikolle. American Truck Simulatorissa aluksi rahaton keltanokka joutuu tyytyä renkinä kuskaamaan kuormia vaatimatonta korvausta vastaan. Pesämunan ja kokemuksen karttuessa pankista heruu laina ensimmäiseen omaan autoon ja kuljetusyrittäjän ura kohti amerikkalaista unelmaa lähtee tosissaan käyntiin.

Aluksi tarjolla on vain helppoja keikkoja. Ajamalla kertyy kokemustasoja, joilla saa kehittää kuskia haluamaansa suuntaan: pidempiin matkoihin, vaarallisten aineiden kuljetukseen ja kiireellisiin toimituksiin. Vaativammista kuljetuksista nettoaa myös paremmin rahaa. Kokemustasojen myötä tulee saataville myös raskaampaa kalustoa, tehokkaampia moottoreita ja iso liuta erilaisia lisävarusteita. Parinsadan lisähevosvoiman tuoma potku ylämäkeen kiihdyttäessä saa hymyillen miettimään, kuinka vanhaa nuhapumppua sai polkea kuin tulpatonta mopoa. Uusilla toimipisteillä ja vanhoja laajentamalla saa lisää tallipaikkoja uusille autoille.

www-AmericanTruckSimulator-revikka1

Taloudenpito on pelissä melko helppoa heti, kun alun köyhyys vaihtuu isomman firman vakaaksi kassavirraksi. Yhä kasvavat keikkapalkkiot riittävät mukavasti sekä velkojen maksuun että toiminnan laajentamiseen. Jo muutaman auton laivastolla rengit tuovat vaivatonta kassavirtaa firmaan sen verran, ettei omaa tuottavuutta ole tarpeen optimoida, vaan voi vapaammin ajella miten sattuu huvittamaan. Lähinnä pelin alussa voi joutua ahdinkoon kolaroimalla rajusti ja ottamalla liikaa velkaa.

Graafisesti peli on edeltäjäänsä parempi: pelimaailma on kauniimpi ja kaupungit yksilöllisempiä. Huikeinta PC-pelien grafiikkaa ei hätyytellä, mutta maisemat ovat täynnä mukavia yksityiskohtia, joiden ansiosta auringonlaskua kohti ajaa mielellään. Ehkä tästä syystä parin sukupolven takainen näytönohjainkin jaksaa pyörittää peliä ihan kelvollisesti – jopa kolmen näytön levyisenä. Amerikanserkkujen rekat murisevat miehekkäästi, mutta ohiajavat pikkuautot kuulostavat edelleen ruohonleikkureilta.

www-AmericanTruckSimulator-revikka2

Julkaisuhetkellä kartta kattaa Kalifornian ja Nevadan osavaltiot, minkä lisäksi Arizona on luvattu ilmaisena laajennoksena, kunhan mallinnustyö saadaan päätökseen. Kartta on mittakaavaltaan typistetty siten, että pelikellossa minuutit laukkaavat samaan tahtiin seinäkellon sekuntiviisarin kanssa. Rekkoja on vain kaksi erilaista, joista tosin molemmista voi koota monenlaisia kokoonpanoja. Kolmas rekka on lähes julkaisukunnossa. SCS:n tuntien peliin saadaan jatkossakin paljon sekä ilmaista että maksullista sisältöä, mikä tuo pelille pitkäkestoisuutta. Tämä onkin tarpeen, sillä kahden osavaltion alue on melko kauttaaltaan koluttu muutamassa päivässä.

Rekkapelien ympärille muodostuneen yhteisön vastaanotto uudelle American Truck Simulatorille on ollut valtaosin positiivista. Kritiikkiä on saanut lähinnä julkaisuhetken sisällön niukkuus: kartan pienuus ja rekkojen vähyys. Myös kaikkialla parveilevien poliisien ylenpalttinen virkainto on tuonut kosolti kirosanoja pelaajien suuhun. Virkavallan sakotusintoa hillitsevä modi julkaistiin varsin pian pelin jälkeen. Yhteisön ehkä suurin saavutus on pelistä kokonaan puuttuvan moninpelin toteuttaminen. Ympäristö, jossa kaikki rekat ovat ihmisten kuljettamia, on varsin erilainen kokemus – niin hyvässä kuin pahassakin.

www-AmericanTruckSimulator-revikka3

Onko peli ostamisen arvoinen? Päätös kulminoituu pelin ytimeen: rekalla ajamiseen. Jos se houkuttelee, American Truck Simulator tarjoaa hivenen alle 20 euron hinnallaan vastinetta rahalle. Autojen tuunaaminen mieleisekseen ja firman pyörittäminen ajamisen ohella ovat toki oleellisia lisiä, mutta eivät riitä kannattamaan pelikokemusta, jos itse ajaminen ei nappaa.

Ikäraja: 3
Saatavilla: PC

Antti Tuominen

Lisää luettavaa