30 vuotta sitten tapahtui Suomessa puolustusministeriössä jotain historiallisen harvinaista

Frankie Fouganthine, Wikimedia Commons

Vuonna 1990 tarkalleen tänä päivänä, 13.6. valittiin Suomeen historian ensimmäinen armeijaa käymätön puolustusministeri, eli nainen. Nimittäin Elisabeth Rehn.

Elisabeth Rehn oli puolustusministerinä lähes neljä vuotta. Myöhemmin Anneli Tainasta tuli puolustusministeri. Tällä hetkellä Suomen puolustusministerinä on Antti Kaikkonen.

Rehn istui puolustusministerinä kaksi kautta, Holkerin ja Ahon hallituksissa. Jos oikein tarkkoja ollaan, niin Elisabethin pesti oli niinkin historiallinen että hän oli koko Euroopan ensimmäinen naispuolustusministeri.

Korkean profiilin poliitikko muistetaan myös Martti Ahtisaaren vastaehdokkaana vuoden 1994 presidentinvaalin toisella kierroksella. Hän oli myös puolueensa ehdokas vuoden 2000 presidentinvaalissa. Poliittisen uran jälkeen Rehn on tullut tunnetuksi paljon maailmalla liikkuvana ihmisoikeusaktiivina.

Elisabethista ei voi kirjoittaa ilman että mainitsee hänen varhaista yrittäjäarkeaan. Hän oli ensimmäinen, joka alkoi tuoda Suomeen legendaarisia Tupperware-muoviastioita. Ne hengittävät edelleen voimakkaasti.

Kuva: Wikimedia Commons / Frankie FouganthinOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

Aiheet: