50 vuotta täyttävällä Finlandia-talolla on toistuva ja karmea ongelma

Legendaarisen Finlandia-talon perustat muurattiin vuonna 1969 eli 50 vuotta sitten. Ongelmia ei tiedetty tulevan, mutta tulihan niitä.

02.11.2019

Finlandia-talon seinät on peitetty suurilla ja valkoisilla Carraran marmorista valmistetuilla laatoilla.

Ne ovat olleet hivenen huono valinta, vaikkakin näyttävä. Laatat nimittäin alkoivat vääntyillä 1980-luvulla. Lopulta rakennuksen sivustoille piti ryhtyä asettelemaan suojaverkkoja, etteivät ohikulkijat pääsisi hengestään, jos laatta sattuisi syleilemään maata.

Lopulta laatat vaihdettiin. Mutta entistä jäljitellen. Samanlaiset Carraran laatat ostettiin ja asennettiin 2000-luvulle tultaessa.

Jo 13 vuotta myöhemmin uutisoitiin, että laatat pitää vaihtaa taas. Nyt vaurioitunut julkisivu uudistetaan seuraavien viiden vuoden sisällä. On jopa mietitty, että pitäisiköhän vielä kerran pistää Carrara kehiin. Tämä raivostuttaa toki monia ihmisiä, sillä rahanhaaskaukseltahan se kuulostaa. Rakennus on kuitenkin suojeltu ja alkuperäistä henkeä velvoitetaan vaalittavan.

-Alkuperäinen Carraran marmori ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto. Carraran alueella on 190 marmorilouhosta, ja niistä saadaan eritasoista marmoria. Jokainen kiviesiintymä on yksilöllinen. Uusimman tieteellisen tutkimuksen mukaan on mahdollista löytää mahdollisimman kestävää Carraran marmoria, projektijohtaja Merja Ikonen on todennut Rakennuslehdelle.

Kuva: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5, Linkki

Lisää luettavaa