Älä syö näitä sipsejä – vastaavat aiheuttaneet jopa kuoleman

Ruokavirasto varoittaa – tuotteelle takaisinveto.

22.12.2023

Julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa on kerrottu Hot Chip Challenge 3 g -nimisestä perunalastutuotteesta, joka on maailman tulisimpana sipsinä mainostettu maissilastupakkaus.

Kyseessä on pakkaus, jossa on vain yksi yksittäinen maissilastu, ja se on maustettu yhdellä maailman tulisimmista chileistä: Carolina Reaper -chilillä ja myös toisella hyvin tulisella Trinidad Moruga Scorpion -chilillä. Tuote on valmistettu Tšekissä.

Ruokavirasto varoittaa kuluttajia nauttimasta tuotetta, sillä tuotteen on havaittu sisältävän vaarallisen korkeita pitoisuuksia kapsaisiinia.

Kapsaisiini on chilipaprikoiden sisältämä polttavaa tunnetta aiheuttava yhdiste, joka voi suurina pitoisuuksina aiheuttaa ihon ja limakalvojen ärsytystä. Tuotteen korkean kapsaisiini-pitoisuuden vuoksi tuote on poistettu markkinoilta useissa EU-jäsenmaissa terveydelle haitallisena.

Ruokaviraston tietojen mukaan tuotteita on ollut myynnissä myös Suomessa. Kuluttajien on syytä jättää nauttimatta nämä sipsit ja vastaavat tuotteet niiden haitallisuuden vuoksi.

Markkinoille saatettavien elintarvikkeiden on oltava turvallisia. Koska kyseinen tuote sisältää vaarallisen korkeita pitoisuuksia kapsaisiinia, Ruokavirasto katsoo sen olevan terveydelle haitallinen.

Ruokavirasto katsoo lisäksi, ettei Hot Chip Challenge 3 g -tuote täytä elintarvikkeita koskevaa turvallisuusvaatimusta ja sen vuoksi tuotetta ei tule saattaa markkinoille Suomessa. Samoin jo markkinoille saatetut tuotteet on poistettava markkinoilta.

Hot Chip Challenge on hyvin samankaltainen tuote, kuin Yhdysvalloissa myyty One Chip Challenge. Sitä valmistanut Paqui-niminen yhtiö päätyi lopulta vetämään tuotteen pois myynnistä sen jälkeen, kun yksi nuori oli kuollut ja kolme joutunut sairaalaan sipsiä syötyään.

Hot Chip Challenge -maissilastu.

Lisää luettavaa