Amanda Harkimo sai syyhyn – kertoo 8 kuukauden kurimuksesta

Oireet kestivät ja rahaa meni.

04.03.2024

Julkisuudesta tuttu Amanda Harkimo on kertonut sometilillään omasta syyhystään häpeilemättä. Hän toteaa kokemuksen olleen pahin sairauskokemus joka hänellä on koskaan ollut.

– Tän pahempaa sairautta en itse oo koskaan kokenut. Tais kestää sellaset 8 kuukautta päästä siitä eroon, Amanda kirjoittaa sometarinoissaan.

Aikaa Amandan syyhystä on jo pari vuotta. Hoito tuli myös kalliiksi.

– Siitä on onneks jo parisen vuotta ja monta sataa euroa eri lääkkeisiin ja kämppien siivouksiin meni… Kuumottaa nyt hitosti koska se on ihan hirveetä.

– Allergialääkkeitäkin nappasin levyllisen päivässä silloin, kun ei sitä mitenkään kestänyt ja häpeähän siinä oikeasti oli kova. Syyttä jättää halaamatta kaikkia jne jne…

Diagnosoitujen syyhytapausten määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina merkittävästi. Tapauksia raportoitiin viime vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n hoitoilmoitusjärjestelmään 37 190 kappaletta, mikä on 74 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022.

Monissa Euroopan maissa on raportoitu syyhytapausten määrän kasvusta viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Syyhy yleistyy, sillä hoito epäonnistuu yhä useammin. Tämä taas on seurausta siitä, että kaikkia perheenjäseniä ei hoideta kerralla tai kunnolla tai lääkevoiteita levitetä huolellisesti kaikkialle.

Lisää luettavaa