Ammattilaiset neuvovat: Näin opetat koirallesi temppuja

Opeta lemmikkisi vilkuttamaan!

03.06.2021

Eläinlääkäri Bo Vanbeselaere yhdessä koiraterapeutti Joke Montenyn kanssa neuvovat pari temppua, joita voit yrittää opettaa koirallesi.

Bo on sitä mieltä, että opetuksessa on aina kannustettava ja rohkaistava, vähemmän toivottua käyttäytymistä pitää jättää huomioimatta. Jatkuva kieltäminen ja rankaiseminen voivat vaikuttaa negatiivisesti ilmapiiriin ja varsinkin pentujen kohdalla itsetuntoon. Esimerkiksi jo äänen korottaminen voi aiheuttaa pennulle paineita, että onko se toiminut väärin.

Ennen kuin aloitat:

  • Käytä positiivista vahvistamista.
  • Aloita helposta.
  • Vaihtele palkkioita
  • Pidä silmällä koiran kehon kieltä.
  • Anna runsaasti raikasta juomavettä.
  • Siirry seuraavaan vaiheeseen vasta, kun koirasi on täysin oppinut edellisen vaiheen.
  • Pidä harjoitteluajat lyhyinä, ole kärsivällinen ja pitäkää hauskaa!

Temppu 1: Etutassulla vilkutus

Tämä temppu on paitsi hauska, myös helppo oppia.

Vaihe 1: Laita palkkio suljettuun nyrkkiisi. Anna koirasi haistaa sitä. Tarkoitus on, että se laittaisi tassunsa nyrkkiäsi vasten tai sen päälle. Sano ”hyvä poika/tyttö” ja anna palkinto. Jos koirasi ei tee mitään tassullaan, laita nyrkki maahan. Lopulta koirasi yrittää saada herkun tassullaan. Toista, kunnes olette oppineet tämän vaiheen.

Vaihe 2: Toista nyt sama vuorotellen siten, että nyrkissäsi on joka toinen kerta herkku ja joka toinen kerta ei. Jos koirasi laittaa tassun nyrkillesi molemmissa tilanteissa, voit siirtyä vaiheeseen 3.

Vaihe 3: Seiso hiljaa koirasi edessä. Sano ”vilkuta” ystävällisellä äänellä, odota kaksi sekuntia ja näytä sitten nyrkki. Heilauttaako koirasi tassua? Tarjoa sitten palkkio. Useiden toistojen jälkeen näet, että koirasi heiluttaa tassuaan, kun sanot ”vilkuta”, jo ennen kuin näytät nyrkkiäsi. Tehtävä suoritettu!

Temppu 2: Jalkojen välissä kävely

Tässä tempussa koira opetetaan kävelemään jalkojesi välissä, kun olet selin siihen. Mutta miten?

Vaihe 1: Heitä herkku poispäin koirastasi. Kun koirasi nostaa sen, käänny ympäri niin, että olet selkä koiraan päin. Ota käteesi toinen herkku ja pidä sitä jalkojesi välissä. Anna palkinto heti, kun koirasi pää on oikeassa paikassa.

Vaihe 2: Toista vaihe 1, mutta käänny nyt 45 astetta siten, että koirasi seisoo vasemmalla tai oikealla puolellasi.

Vaihe 3: Toista vaihe 2, mutta käytä nyt käden liikettä herkun sijaan. Heti kun koirasi seuraa kättäsi ja kulkee jalkojesi välissä, sano ”hyvä poika/tyttö” ja anna hänelle heti herkku toisesta kädestäsi.

Vaihe 4: Viimeisessä vaiheessa seiso koirasi edessä ja heitä jälleen herkku poispäin koirastasi. Kun koirasi palaa luoksesi, näytä sille herkku ja houkuttele koirasi vasemmalle tai oikealle puolellesi. Heti kun koirasi menee ilmoitetulle puolelle, siirrä herkku keskelle – jalkojesi väliin. Kun koira seuraa kättäsi ja ilmestyy jalkojesi väliin, sano ”hyvä poika/tyttö” ja anna sille palkinto.

Jos koirasi seisoo paikallaan, anna sille toinen herkku. Sano sitten uudelleen ”hyvä poika/tyttö” ja heitä herkku poispäin, jolloin koirasi kävelee (tai juoksee) jalkojesi välistä. Kertaus on opintojen äiti!

Lähde: Edgar&Cooper

Lisää luettavaa