Eve ja Minna kertoivat mitä heille lapsena tapahtui – ja me kaikki ymmärrämme

Ennen oli ennen ja nyt on nyt.

03.07.2024

Facebook-ryhmässä kerrotaan lasten leikkipaikasta, jonne on tuotu vanha traktori mielenkiintoa herättämään. Avomallinen traktori on varsin pieni ja herättää taatusti pienessä vesselissä halun kavuta sen kyytiin. Traktorin kyljessä on kuitenkin kyltti: Kiipeily kielletty.

-Mitä julmuutta! Facebook-ryhmässä pähkäillään. Asia nousi myös Feissarimokat.comiin ihmeteltäväksi.

Samassa yhteydessä mietitään kuinka ennen oli ennen ja nyt on nyt. Kuinka entisaikojen lapset edes jäivät henkiin, kun heitä ei joka kulmassa ja käänteessä oltu varjelemassa ja henkeä suojelemassa.

Lähes kaikki ovat sitä mieltä että kyltti pitäisi poistaa ja lapset päästää kiipeilemään.

Framille astuvat mietiskelemään myös Eve ja Minna, jotka avautuvat lapsuudestaan kenties 70-luvulla tai kasarilla.

-Pipi jos oli niin se puhallettiin ja sinne hävisi kipu. Sain otsaan luistimen terän – ei kun lumihankeen vaan pää niin sinne tyrehtyi vuoto. Ei menty lääkäriin eikä muuhun. Repikää siitä kukkahattutädit, loistaa Minna.

Eve komppaa:

-Käsi jäi ilmakiväärin taitettavan piipun väliin niin että rustot, luut, mitkä lie näkyi ja verta tuli. Traktorin lavalle kiivetessäni löin jalkani rautatappiin ja tuli iso reikä sääriluun viereen, verta tuli ja luu näkyi. Erään kerran kylppärissä liukastuin ja löin pääni. Ei viety kertaakaan lääkäriin, tässä olen edelleen. Arvet haihtuneet näkymättömiin.

-Jotenkin me ollaan vielä elossa, Minna myöntää.

-Mitenkähän kummassa me kasarilla maalla leikkineet olemme voineet selvitä hengissä. Ei ollut turvaketjuja eikä kieltoja eikä turvavöitä eikä pyöräilykypäriä, Jonna jatkaa.

Moni samaistuu Minnan ja Even kertomaan. Vaikka turvallisuus on tärkeää ja turvanäkökohdat osataan tänä päivänä ottaa paljon paremmin huomioon kuin ennen, ehkäpä joskus maalaisjärjen ja tilannetajun käyttäminen olisi tarpeen.

Tai sitten jokaiseen pieneen puuhunkin on kirjoitettava kyltti: ei saa kiivetä.

 

Lisää luettavaa