Itä-Suomen poliisi varoitti: ”Voivat olla jopa täsmäiskuja”

Poliisi varoittaa polkupyörävarkauksien sumasta, joka riivaa kevään tullen.

18.04.2024

Poliisi varoittelee kansalaisia polkupyörävarkauksista, jotka lisääntyvät kevään tullen.

Kaikkiaan poliisille tehdään polkupyöriin ja niiden tarvikkeisiin liittyvistä anastuksista noin 20 000 ilmoitusta vuosittain. Määrä on suuri ja herättääkin monissa ihmetystä.

Mihin anastetut polkupyörät sitten päätyvät? Nykyään pyöräkauppaa tehdään erilaisissa nettipalveluissa. Poliisin mukaan pyörärikollinen saattaa hyödyntää tietoa siitä, mikä menee kaupaksi.  Itä-Suomen poliisi toteaa, että pyörävarkaudet voivat siis olla ennalta suunniteltuja ”täsmäiskuja”.

Pyöriä anastetaan perinteisesti asuntojen pihoista, taloyhtiöiden pyöräkellareista ja yleisiltä paikoilta. Osa on ollut lukituissa tiloissa, mutta lukitsemattomina. Osassa paikalle on jäänyt auki murrettu lukko.

Pyörän omistajan kannattaa ottaa varkauden mahdollisuus huomioon jo ennalta. Poliisi neuvoo:

  • Pidä tunnistetiedot tallessa (runkonumero, merkki, malli, koko). Yleensä pyörän runkonumero löytyy stanssattuna rungon alaosasta. Ota sarjanumero itsellesi ylös. Sarjanumeron avulla poliisi voi etsintäkuuluttaa pyörän. Ilman numeroa voi olla mahdotonta yhdistää löytynyttä pyörää ja omistajaa! Pyörän voi myös merkitä erilaisilla merkitsemistuotteilla.
  • Ota valokuvia pyörästäsi. Tuntomerkit on kuvan avulla helpompi ilmoittaa ja kuva voi helpottaa poliisille päätyvän pyörän tunnistamista.
  • Hanki pyörään kunnon lukko. Varkaat ovat tässä aina edellä, mutta pyörää ei silti kannata jättää lukitsematta.
  • Mieti, mihin jätät pyöräsi ja kuinka pitkäksi aikaa.
  • Jos pyöräsi anastetaan, voit tehdä rikosilmoituksen poliisin sähköisessä asiointipalvelussa. Muista silloin kirjata ilmoitukseen pyörän tunnistetiedot tarkasti.

Lisää luettavaa