Jaana innostui pätkäpaastosta – 4 syytä miksi se on niin hyvä

Jaana on saavuttanut tuloksia ja kertoo Comolle miksi.

03.09.2022

Pätkäpaasto eli vuoropaasto on viime vuosina saanut paljon jalansijaa mediassa. Eläinkokeita on tehty ja ne ovat osoittaneet, että pätkäpaasto voi tehdä hyvää esimerkiksi solujen insuliiniherkkyydelle.

Kun ihminen syö vaikka tietyn aikaikkunan (8 tunnin aikana vuorokaudessa) sisällä tai paastoaa joka toinen päivä syöden paastopäivinä vain kevyen lounaan, hän paitsi laihtuu, korjaa myös monia terveysongelmiaan. Verenpaine- ja sokeri voivat hyvinkin laskea.

Jaana on ollut pätkäpaastoaja jo monta vuotta ja laihduttanyt yhteensä 30 kiloa sen avulla.

-Olen virkeämpi, aloitekykyisempi, ja kadun vain sitä etten aloittanut tätä aiemmin, hän toteaa Comolle.

Jaana on yrittänyt laihtua vuosikaudet eri dieeteillä. Pätkäpaasto on hänelle nyt elämäntapa, ja se sopii kuin voi puuroon.

Tässä Jaanan 4 perustetta sille miksi pätkis on hyvä asia.

  1. Ainakin minulle on vaikeaa vähentää kalorinsaantia pysyvästi ”laihdutuslukemiin”, esimerkiksi 1200-1500 kilokalorin. Vuoropaastolla sinnittelen yhden päivän 600 kilokalorilla ja seuraavana päivänä saankin sitten syödä normaalisti vaikka 2400 kaloria. Pystyn aina kyllä sinnittelemään yhden päivän, kun tiedän että seuraavana saa syödä normaalisti.
  2. Suuri yllätys on se, että tällä ihan oikeasti laihtuu. Elimistömme on kai luola-ajoista alkaen tottunut siihen ettei ravintoa ole aina saatavilla. Se tykkää siitä että maha on välillä tyhjä.
    Suuri yllätys on myös se, että ei mene kuin pari päivää niin huomaat että tämä rytmi toimii. Ei sinulla ole edes paastopäivän jälkeen kovin nälkä. Ei puhettakaan että ryntäisit syömään 2400 kaloria yhdellä kertaa. Voi jopa olla niin että joudut itseäsi houkuttelemaan syömään. Jännä juttu tämä.
  3. Verensokeriarvoni ovat normalisoituneet, samoin verenpaineeni. Siinä syytä kovasti lisää olla pätkäpaastolla. En tarvinnut aloittaa sokerilääkitystä, ja verenpainelääkkeistä toisen sain heittää mäelle kokonaan.
  4. Vaikka tässä kikkaillaan kalorivajeella, niin elimistö ei mene säästöliekille, koska keskiarvo ratkaisee, ja saat kuitenkin ravintoa hyvin joka toinen päivä.

Lisää luettavaa