Näkökulma: Saara Aalto meni viisuissa upeasti jatkoon – ja suomalainen media näytti taas todellisen karvansa

Meillä on tänä vuonna upea Euroviisu-artisti, ja joka vuosi upea artisti noin muutoinkin. Nimittäin Saara Aalto.

Nyt kun Saara meni jatkoon, meni kotimaisella medialla pasmat sekaisin ja jauhot suuhuun. Mistä Saaraa ja Suomen Euroviisu-menestystä nyt voitaisiin kritisoida? Mistä revitään otsikot Euroviisuista kertoville artikkeleille?

Lähdin semifinaalin jälkeen pois areenalta täpinöissäni Saaran jatkoon menosta ja artistin itsensä kanssa ottamastani selfiestä. Innolla avasin netin ja aloin saman tien lukea suomalaisen median uutisia tapahtumasta. Jonkin verran näin hehkutusta, mutta mitä pidemmälle keskiviikkoa tultiin, sitä enemmän perinteiset Euroviisu-uutiset alkoivat nostaa päätänsä.

Hesarissa Tuomas Kaseva kirjoitti mukanokkelan uutisen otsikolla ”Anteeksi Saara Aalto, mutta viisuvoitto jää nyt kiinni biisistä”. Tässä mielipidekirjoituksessa puhuttiin siitä, kuinka show’n eteen on kyllä nähty vaivaa, mutta kappale on vain tasoa ok. Kaseva vielä päätti juttunsa sanoen, että ei usko Suomen voittoon ja pelkää olevansa oikeassa.

Tällaiset otsikot ja jutut korpeavat minua Euroviisu-fanina monestakin syystä.

  1. Toimittaja yrittää selvästikin olla jonkinlainen tuomiopäivän ennustaja, vaikka hän vain latelee itsestäänselvyyksiä. Euroviisut voi voittaa ainoastaan yksi kappale, joten on matemaattisesti minimaaliset mahdollisuudet sille, että Saara yltäisi parhaisiin pisteisiin. Tästä syystä on jo lähtökohtaisesti typerää kirjoittaa mielipide, jossa puhutaan pelosta, että Suomi ei voita. Ainakin fanille tulee kuva, että toimittaja ei yhtään tiedä, mistä puhuu. Kasevan kirjoitus on kuin jalkapalloon vihkiytynyt urheilutoimittaja sanoisi pelkäävänsä, että Huuhkajat eivät ehkä pääse mukaan jalkapallon vuoden 2022 MM-kisoihin.
  2. Kaseva esittelee oman mielipiteensä yleisenä totuutena. Kuka yksittäinen ihminen on sanomaan, mikä kappale on hyvä ja mikä ei? Jo Suomen pääsy jatkoon kertoo siitä, että moni on äänestänyt Saaraa parhaaksi koko kisasta.
  3. Mikä ylipäätään on suomalaisten pakkomielle Euroviisujen voittamisen kanssa? Valtaosa toimittajista ei tunnu ymmärtävän, että Euroviisut ei ole urheilukisa. Samaan aikaan viisufinaalin kanssa esitetään televisiosta jääkiekko-ottelu Suomi–Kanada, johon tällaiset iänikuiset voitolla spekuloimiset voisi säästää. Urheilussa taistellaan mitalisijoista – Euroviisuissa ei.
  4. Kaseva luo Saaralle turhia paineita ja ruokkii perinteikästä negatiivissävytteistä Euroviisu-mentaliteettia. Jutussa koetetaan ikään kuin saastuttaa artistin ympärillä pyörivä hyvä pöhinä ja pedataan valmiiksi sunnuntaina kirjoitettavia ”Mikä pettymys!” -uutisia. Tämän kielteisyyden sijasta asioista voisi ihan hyvin puhua myös myönteiseen sävyyn ja todeta, että Aalto on jo voittaja, sillä Suomi saa tänä vuonna vääjäämättä parhaan sijoituksensa sitten vuoden 2014.

Haasteeni muulle suomalaiselle medialle on seuraava: yrittäkää löytää Euroviisu-uutisointiin myös uusia kulmia ja pidättäytykää sunnuntaina teilaamasta ja mustamaalaamasta Saaraa ja Suomea, niin kuin aina teette.

Comon viisutoimittaja toivottaa Saaralle onnea finaalipaikasta! Kaikki lisämenestys on vain ekstraa!