Nuoret tytöt käyttävät filttereitä ja tuntevat itsensä riittämättömiksi, kertoo tutkimus

Kosmetiikkavalmistaja tutki.

27.03.2023

Viime aikoina on paljon puhuttu filttereistä. Esimerkiksi TikTokissa on julkaistu viime aikoina filttereitä, jotka saavat henkilön näyttämään ylikauniilta ihan livenä. Filtterisovellus on niin taitava, että sen kanssa voi esiintyä kääntämällä päätään tai laittamalla vaikka käden kasvojensa päälle. Se ei siitä häiriinny.

Dove-kosmetiikkajätti teetti pari vuotta sitten tutkimuksen, jonka tulokset kertovat karua kieltään. Tutkimuksen mukaan yli puolet 10–17-vuotiaista suomalaisista tytöistä käytti jo tuolloin somefilttereitä kuvissaan.

Tämä kaikki tehtiin siksi, että näytettäisiin paremmalta.

Suurin osa eli 72 prosenttia tytöistä koki lisäksi, että heidän tulisi näyttää kuvissa täydellisiltä, jotta he voisivat jakaa niitä sosiaalisessa mediassa.

Tutkimuksen tulokset eivät anna hyvää kuvaa epäsuotuisasta kehityksestä, joka on meneillään. Somen luomat epärealistiset kauneusihanteet vaikuttavat ulkonäköpaineita tuoden ja itsetuntoa rapauttaen.

Doven tutkimuksessa 30 prosenttia haastatelluista tytöistä koki myös, ettei ole tarpeeksi kaunis, ellei kuva saa paljon tykkäyksiä osakseen.

Lisää luettavaa