Palautatko pulloja – näitä 6 vinkkiä et voi ohittaa!

Palpan toimitusjohtaja antoi vinkit.

18.01.2023

Suomessa on lähes 4 000 pullonpalautusautomaattia, joihin palautetaan vuosittain yli kaksi miljardia juomapakkausta.

Viime vuonna pantillisista juomapakkauksista 96 prosenttia palautui kiertoon, eli suomalaiset ovat kovia palauttamaan – ja miksi sitä rahaa haaskuun heittäisikään.

Tiesitkö itse nämä kuusi toimivaa muistisääntöä pullojen ja tölkkien palauttamiseen? Vinkit antoi Suomen Palautuspakkaus Oy:n (Palpan) toimitusjohtaja Pasi Nurminen.

1. Alkon pullot voi palauttaa mihin tahansa automaattiin.

Alkon pulloja ei tarvitse kiikuttaa takaisin Alkon palautusautomaattiin, vaan myös ne voi palauttaa vaikkapa lähiruokakaupan palautusautomaattiin. Palpan tänä vuonna teettämän tutkimuksen mukaan vain kolme neljästä suomaisista tiesi, että Alkosta ostetut lasipullot voi palauttaa mihin tahansa palautusautomaattiin.

2. Pullot ja tölkit voi palauttaa myyntipaikkoihin, vaikka niissä ei olisi automaattia.

Myös kaupoilla, kioskeilla ja huoltamoilla on velvollisuus vastaanottaa pulloja ja tölkkejä ja maksaa pantti – vaikka paikoissa ei olisikaan palautusautomaattia. Kohtuus myös tässä: säkkikaupalla pulloja ja tölkkejä ei kannata kioskiin kantaa, sillä yleensä säilytystilat niissä ovat pienet. Kauppa on velvollinen  vastaanottamaan pakkaukset ja maksamaan niistä pantit, vaikka automaatti olisi epäkunnossa.

3. Palauta muovipullot korkin kanssa.

Pulloista ei tule pyöritellä korkkeja irti, vaan pullot palautetaan automaattiin korkkeineen. Muovipullojen korkit kierrätetään myös. Palpan tutkimuksen mukaan joka kymmenes suomalainen ei tiedä, että korkit tulee palauttaa muovipullojen mukana.

4. Pulloissa pitää olla etiketti tallella.

Automaatti tunnistaa pantillisuuden pullon tai tölkin etiketin viivakoodista sekä pakkauksen mittatiedoista. Siksi pulloissa ja tölkeissä viivakoodin pitää olla ehjä ja luettavissa. Pakkauksen tulee olla myös muuten ehjä ja tyhjä.

5. Myös pantittomat tölkit voi palauttaa automaattiin.

Myös pantittomat pullot ja tölkit kannattaa kierrättää, sillä se ehkäisee roskaantumista ja säästää luonnonvaroja ja energiaa. Palautusautomaatit huolivat myös pantittomat, esimerkiksi ulkomailta tuodut tölkit. Sen sijaan pantittomat lasi- ja muovipullot tulee kierrättää palauttamalla lasipullot lasinkeräyspisteeseen ja muovipullot muovinkeräyspisteeseen.

6. Lidl-ketjun lasipullot ja tölkit voi palauttaa mihin tahansa automaattiin.

Lidl-kauppaketjussa myynnissä olevista pulloista ja tölkeistä, joissa on Palpan panttimerkki, saa pantin kaikkien kauppojen automaateista. Lidlin panttimerkeillä varustetuista muovipulloista saa pantin vain Lidlin omista automaateista. Tämä johtuu siitä, että Lidlillä on muovipullojen osalta oma kierrätysjärjestelmänsä.

Lisää luettavaa