Poliisi paljastaa pakkopalautuksista: Saatetaan tarvita jopa neljä saattajaa tai yksityislentokone!

Poliisi on avautunut niin kutsutuista pakkopalautuksista.

16.08.2018

Turvapaikanhakijoiden pakkopalautukset ovat olleet uutiskeskiössä muiden muassa niin kutsuttujen ”lentokoneseisojien” tapausten yhteydessä.

Pakkopalautuksissa on kyse siitä, että palautuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia johdatetaan pois Suomesta. Tämä tapahtuu ilmateitse.

Poliisi kertoo tänä vuonna palauttaneensa jo lähes 1600 henkeä Suomesta. 350:ssa tapauksessa on tarvittu saattajia lentokoneeseen mukaan.

Poliisi paljastaa normaalin saattopartion koostuvan kahdesta saattajasta.

-Saattamiseen päädytään yleensä palautettavan käytöksen tai palautettavan aiemmin tekemien rikosten tai muun turvallisuusuhan perusteella, poliisi muistuttaa.

Tänä päivänä yhä useammin poliisi joutuu asettamaan jopa kolme tai jopa useampia saattajia yhtä palautettavaa kohden. Useampia saattajia tarvitaan, jos palautuskohde on kaukana tai jos palautettava on haastava eli vaikea.

-Useampia saattajia tarvitaan usein silloin, kun palautettava on omalla käytöksellään tai aiemmilla teoillaan osoittanut olevansa riski lentoturvallisuudelle tai muiden matkustajien turvallisuudelle. Myös poliisin työturvallisuus on huomioitava saattajien määrää harkittaessa, poliisi kertoo.

Palautettavan käytöksen takia palautusta ei kuitenkaan jätetä toteuttamatta vaan se siirtyy. Jos palautusta ei voida tehdä normaalilla reittilennolla, poliisi voi varata tilauslentokoneen.

Poliisi on kirjannut kuluvana vuonna kolmisenkymmentä rikosilmoitusta poliisiin saattotehtävien aikana kohdistuneesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, virkamiehen vastustamisesta tai haitanteosta.

Lisää luettavaa