Tällaista on elää pakko-oireiden kanssa: ”Kuvittele maailma, jossa pahin pelkosi tapahtuu aina”

Hieno ja informatiivinen teos.

19.01.2023

Kirjailija ja toimittaja Tuukka Hämäläisen Pakko-niminen teos on nyt ilmestynyt.

Kirja avaa hienolla tavalla pakko-oireisen ihmisen maailmaa.

”Kuvittele maailma, jossa pahin pelkosi tapahtuu aina. Ovet ja hellanlevyt on tarkistettava moneen kertaan tai käsiä on pestävä, jotta rakkaat pysyisivät turvassa tai vaaralliset sairaudet loitolla. Pakko-oireisessa mielessä vaikkapa likaisuus voi muuttua kiistattomaksi totuudeksi, ja se herättää epämiellyttävän tunteen. Ahdistusta on lievitettävä peseytymällä, vaatisipa se kuinka paljon aikaa ja vaivaa tahansa. Pakkoajatukset voivat liittyä myös sosiaaliseen häpeään, väkivaltaan tai muuhun pelkoon”, kirjan esittelyteksti kertoo.

Kirjan esittelytekstissä todetaan, miten ulkopuolisen on vaikea ymmärtää pakko-oireista mieltä. Pakko-oireista ihmistä ei välttämättä aina uskota. Ajatusten julki tuominen aiheuttaa pään pyörittelyä, epäuskoisia huokauksia ja kehotuksia vain yksinkertaisesti lopettaa elämää häiritsevä ja rajoittava toiminta.

”Siksi pakko-oireista kärsivät ovatkin usein peittelyn mestareita. He näyttävät ulospäin toimintakykyisiltä, he keskustelevat ja vitsailevat, vaikka sisällä myllertäisikin ahdistuksen pohjaton pyörre”, kirjan esittelyssä todeltaan.

Kirjassaan Tuukka Hämäläinen kertoo omasta elämästään pakko-oireisen häiriön. Lisäksi hän avaa, mitä kaikkea on sairaudestaan oppinut vuosien varrella.

Tiedote painottaa, ettei kirja ole suinkaan parantumiskertomus, vaan että pakko-oireet ovat osa elämää. Elämä voi silti olla merkityksellistä OCD:stä huolimatta. Myös terapia auttaa.

Lisää luettavaa