Uskomatonta, mutta totta se on: suurin osa meistä käyttää tätä asiaa päivittäin – mutta se on suunniteltu toimimattomaksi

01.11.2016

Maailma on täynnä pieniä asioita, joita teemme päivittäin. Kävelemme. Haukottelemme. Käytämme hissiä matkalla kotiin tai työpaikalle.

Hissit ovatkin metkoja vempaimia siinä mielessä, että niistä löytyy eräs nappi jota me rämpytämme aina hissiin astuessamme, mutta se ei oikeasti tee mitään.

Sulje-nappula hisseissä on nimittäin ollut käytännössä poissa käytöstä hisseissä jo 1990-luvulta lähtien. Hissivalmistajat ovat kuitenkin tähän päivään saakka pitäneet sulje-napin hisseissä siksi, että ihmisillä olisi tunne siitä, että he kontrolloivat hissimatkaa. Sulje-nappulan olemassaolo hisseissä on siis ainoastaan psykologinen.

Mikäkö on sitten syynä sille, että sulje-nappula ei toimi? 1990-luvun alussa Yhdysvalloissa astui voimaan laki, että kaikilla vammaantuneilla ja esimerkiksi pyörituolipotilailla piti olla tarpeeksi aikaa astua hissiin sisään. Tämän takia hissivalmistajat poistivat toimivan sulje-nappulan hisseistä kokonaan, jotta kiirehtivät hissimatkustajat eivät sulkisi ovia vaikkapa kainalosauvojen kanssa kävelevien ihmisten tieltä.

Vana kyllähän sitä nappulaa tulee painettua silti: onhan siinä jotain hienoa, kun saa ajoitettua painalluksensa niin, että hissi sulkeutuu juuri oikealla hetkellä – vaikka näin ei oikeasti tapahdukaan.

Lisää luettavaa