Varo mitä kuvaat ja laitat nettiin – poliisi tutki Alastonsuomi.com-videota!

12.06.2016

Kamerakännykät ovat mahdollistaneet helpon ja kätevän kuvaamisen missä vain ja milloin vain. Välillä ihmisillä kuitenkin unohtuu, missä saa kuvata ja missä ei.

Julkisilla paikoilla saa lähtökohtaisesti antaa palaa, mutta esimerkiksi julkiset wc-tilat eivät ole sellaisia, missä on soveliasta kuvata – ei ainakaan yksityisyyttä loukkaavassa mielessä. Se on salakatselua. Myös kuvien julkaiseminen, tai videoiden, on selkeästi ristiriidassa lainlaatijan tarkoitusperien kanssa.

Muutama vuosi sitten suositussa Alastonsuomi.com-palvelussa julkaistiin video länsisuomalaiselta ABC-huoltamolta ja sen vessasta. Mies oli piiloutunut yhteen vessakopeista, tirkisteli ja kuvasi sitten yleistä pisoaaritilaa. Sitten hän latasi pätkän nettiin.

Comon luotettavan tiedon mukaan poliisi alkoi tutkia asiaa. Alastonsuomi.com ei luonnollisesti ollut syyllistynyt asiassa mihinkään, vaan poliisi oli kiinnostunut videon lataajasta.

Kuvaamisen perussäännöt:

-Julkisella paikalla saat kuvata. Et kuitenkaan saa julkaista materiaalia, joka saattaa yksityishenkilön halveksunnan alaiseksi. Esimerkiksi housut puolitangossa nukkuvan humalaisen laittaminen nettiin tunnistettavasti on rikos.

-Julkiset tilat, kuten asemat, puistot tai vaikkapa odotusaulat ovat kuvauksen kannalta pässinlihaa. Saat kuvata. Et kuitenkaan saa kuvata esimerkiksi oikeussalissa ilman oikeuden puheenjohtajan lupaa.

-Intiimit tilat. Vessoissa, pukukopeissa ja sauna-/suihkutiloissa kuvaaminen loukkaa rankasti ihmisten yksityisyyttä.

-Voit myös kuvata viranomaisen toimintaa, esimerkiksi poliisin, julkisella paikalla. Poliisi voi kuitenkin häätää sinut paikalta, jos hyörimisesi vaarantaa tehtävän suorittamista.

 

Lisää luettavaa