Ilmoitus: Lainat someyrittäjille – vertaile ja hae netistä

Yksi haasteellisista asioista oman yrityksen perustamisessa on selvittää, mistä löytää rahoitusta.

24.11.2022

Mainos: LoanScouter

Omaa someyritystään perustamassa olevat voivat erehtyä luulemaan, että rahaa tulee, kun avaa Instagram-tilin ja pyytää sponsoreita mukaan. Kilpailu on kuitenkin niin kovaa, että sisällön tulee olla paitsi kiinnostavaa, myös teknisesti erittäin korkealaatuista. Siksi pelkästään esimerkiksi kunnollisen kuvauslaitteiston hankintaan voi kulua enemmän, kuin kuvittelikaan. Jos säästöjä ei ole, voi lainan hakeminen olla järkevää yrityksen aloittamisvaiheessa.

Yrityslaina on vain yksi lainatyyppi, jota tyypillisesti tarjotaan uuden yrityksen aloittaville henkilöille. Rahoitusta on saatavissa eri lähteistä sijainnista riippuen. Yrityslainaa on mahdollista hakea myös rahoituslaitoksilta. Rahoituslaitokset helpottavat hakemista sillä, että ne eivät vaadi vakuuksia, ja nämä pikalainat voidaan hyväksyä muutamassa minuutissa. Jos lainahakemus hyväksytään, rahat voivat olla yrityksen tilillä muutamassa minuutissa.

Kaikki netissä tarjottavat yrityslainat eivät automaattisesti ole kuitenkaan järkeviä, vaan kuten kaikkien lainojen kohdalla, myös niitä kannattaa vertailla. LoanScouter.com -sivuston kaltaisilla vertailupalveluilla voit verrata lainoja helposti. Palveluissa voit valita yksittäisiä rahoitusyhtiöitä, joita vertailla. Voit myös käyttää palvelua joka lähettää tarjouspyynnön lukuisille eri lainantarjoajille.

Eri rahoitusmuotoja uusille yrittäjille

TE-palveluiden starttiraha on tunnetuin ja perinteisin yrityslainan muoto. Starttiraha on tarkoitettu uuden yritystoiminnan sekä työllistämisen edistämiseen. Se tarjoaa yrittäjälle toimeentuloa toiminnan käynnistysvaiheessa. Starttirahan enimmäiskesto on 12 kuukautta, ja starttiraha on työttömyyspäivärahan peruspäivärahan suuruinen eli 34,50 euroa päivässä (vuonna 2022). Starttirahaankin tarvitaan kunnollinen yritysidea, joten someinfluensserin sisällöntuotannossa tulee olla jokin juju, jolla saa perusteltua toiminnan järkevyyden.

Suomessa pienille ja keskisuurille yrityksille tarjotaan yrityslainoja Finnveran kautta. Finnveran lainan vähimmäissumma oli aiemmin 30 000 euroa, mutta nyt se on jopa 50 000 euroa, koska korotuksen tarkoituksena on vastata paremmin suomalaisten yrittäjien tarpeisiin. Finnveran yrittäjälaina on henkilökohtainen laina kaikille, jotka haluavat perustaa oman yrityksen. Sillä voi rahoittaa sijoituksia osakepääomaan tai rahastoihin. Yrityslainat vaativat takaajan, joten ne eivät ole vakuudettomia lainoja kuten yrittäjälaina on.

Kuinka voit vaikuttaa lainan hyväksymiseen

Jos päädyt kuitenkin hakemaan esimerkiksi vakuudettomia yrityslainoja, kannattaa valmistautua siihenkin kunnolla, vaikka itse hakuprosessi on usein todella nopea.
Lainan hyväksymispäätökseen voi vaikuttaa monet tekijät. Näitä ovat monenlaiset riskitekijät, kuten velkaantumisaste ja työhistoria sekä luottotiedot. Lainan hakijan tulee ilmoittaa lainan pääasiallinen käyttötarkoitus.

Jos taas yritys on jo aloittanut toimintansa, lainaa on mahdollista hakea vaikkapa hankintoihin, markkinointiin, käyttöpääomatarkoitukseen sekä esimerkiksi toiminnan ja tilojen laajentamiseen.

Yrityslainoja myönnetään luonnollisesti yrityksille, ei kuluttajille. Tärkeintä on päättää, mikä muoto on sinulle paras. Vakuudelliset ja valtion takaamat lainat voivat olla hyvä vaihtoehto, sillä ne ovat turvallisempia kuin vakuudettomat, mutta niitä voi olla usein vaikea saada. Kun haluat tietää lisää aiheesta, kunnastasi löytyy yleensä yritysneuvoja, joka toimii kunnan tai jonkin järjestön alaisuudessa.

Lisää luettavaa