Ilmoitus: Vanteella on väliä – näin erotut liikenteessä massasta

12.10.2016

[ILMOITUS]

Viime vuosikymmenillä autovalmistajat ovat alkaneet valmistaa mielenkiintoisia automalleja myös niille jotka eivät halua hukkua harmaaseen massaan. Markkinoilla on useita retro-henkisiä malleja, hybridejä ja sähköautoja ympäristötietoisille, sekä järkihintaisia sporttisia avo- ja coupé-malleja. Yleistyneen ulkomailta tuonnin myötä Suomen automarkkinoille on muutaman viime vuosikymmenen aikana saapunut myös paljon edustusluokan autoja sekä tehokkaita sportteja, joiden hankintahinta ei välttämättä päätä huimaa. Persoonallisempien vaihtoehtojen yleistymisen myötä niitä löytyy markkinoilta mukavasti myös käytettynä, eikä näyttävämmän ajopelin hankintaan välttämättä tarvitse investoida sen suurempaa summaa kuin siihen naapurin harmaaseen markkinoiden suosituimpaan perheautoon. Yksi helpoimmista ja suosituimmista tavoista saada tavalliseenkin autoon lisää tyyliä ja näyttävyyttä on uusien vanteiden ja renkaiden asennus.

90-luvulta lähtien autovalmistajilla on ollut selkeä trendi asentaa tuotteisiinsa yhä isompia ja näyttävämpiä vanteita ja renkaita. Trendi sai alkunsa urheiluautojen ja sporttimallien vannekoon kasvamisesta urheilullisempia ajo-ominaisuuksia tavoiteltaessa, mutta nykypäivänä jopa 19 tai 20-tuumainen tehdasasenteinen vanne voi olla arkipäivää perheautossa. Autoharrastajat ovat nopeasti seuranneet trendin perässä. Vuosien varrella myös vanteita ja renkaita tarjoavien nettikauppojen määrä on kasvanut valtavasti. Tarjontaa löytyy taatusti riittävästi vaativampaankin makuun. Useissa nettikaupoissa on mahdollista myös sovittaa uusia vanteita autoosi. Mallikuvasta on huomattavasti helpompi hahmottaa mille autosi tulee uusilla vanteilla näyttämään, verrattuna pelkkien vanteiden kuvien vertailuun. Esimerkiksi rengas-outlet.fi tarjoaa mahdollisuuden valita oma automallisi oikeassa värissä, ja sovittaa siihen erilaisia vannevaihtoehtoja. Oikean mallin löydyttyä uudet vanteet tai rengassarjan voi kätevästi tilata lähimpään asennuspisteeseen, eli tarvittaessa pääset hankinnassa alusta loppuun käsiäsi likaamatta.

Käytettyä erikoisempaa autoa hankittaessa kannattaa huomioida yleiskunnon lisäksi myös auton huoltohistoria, sillä mallista riippuen tavanomaisesta poikkeavan auton huolto ja ylläpito voi olla huomattavasti perusmalleja arvokkaampaa. Useissa pikkusporteissa, coupéissa ja avoautoissa tosin käytetään täysin samaa tekniikkaa kuin vähemmin näyttävissä sisarmalleissakin, eivätkä niiden käyttökustannukset näin ollen nouse välttämättä lainkaan tavanomaisempia malleja suuremmiksi. Isommilla moottoreilla varustetuissa tehokkaissa erikoismalleissa kustannuksia nostavat huoltojen ja varaosien korkeamman hinnan lisäksi myös polttoainekustannukset sekä kalliimmat vakuutusmaksut. Monelle autoilijalle se tavanomaisin vaihtoehto ei kuitenkaan riitä. Omaa silmää miellyttävää autoa on mukava vilkaista vielä kerran taaksepäin jätettyään sen parkkiruutuun työpaikan parkkihallissa, tai vaikka kaupan pysäköintialueelle.

Erikoisemmalla menopelillä tylsät työmatkatkin voivat muuttua nautittaviksi hauskempien ajo-ominaisuuksien ansiosta. Näyttävä auto myös tuo paremmin julki omistajan persoonaa ja saa usein positiivista huomioita osakseen. Aiemmin mainittujen vanteiden lisäksi tavallisemmankin auton ulkonäköä voi halutessaan muuttaa persoonallisempaan suuntaan monin tavoin. Viime vuosina esimerkiksi autojen yliteippaus on noussut suureen suosioon. Väriä on mahdollista muuttaa hyvinkin erikoiseen suuntaan, alkuperäisen maalipinnan kuitenkin säilyessä ennallaan teipin alla. Näin ollen auto on tarvittaessa helppo palauttaa myös alkuperäiseen kuosiin. Värien valinnanvara on kasvanut entisestään vanteidenkin osalta, perinteisten hopeanväristen lisäksi on tarjolla useita erilaisia tumman sävyjä, kromipintoja, sekä nykyisin erilaisia kirkkaita värejä joilla takaat autosi erottumisen joukosta harmaana arkipäivänä. Myös erikoisemman auton hankinnan yhteydessä on suositeltavaa kiinnittää huomiota sekä ajettavuuteen että turvallisuuteen vaikuttaviin seikkoihin. Hyvätkin ajo-ominaisuudet voivat muuttua epämiellyttäviksi tai jopa vaarallisiksi, mikäli perusasiat auton alustan ja renkaiden osalta eivät ole asianmukaisessa kunnossa.
Erityisesti sadekelillä ajettaessa kuluneet renkaat voivat aiheuttaa ikäviä yllätyksiä.

Syysilmoilla sadetta tunnetusti riittää, ja myös lämpötilat alkavat monin paikoin lähennellä nollaa tuoden oman haasteensa ajamiseen. Kuluneilla renkailla varustettu auto joutuu huomattavasti hyvillä renkailla varustettua autoa helpommin vesiliirtoon. Lain vaatima minimipinta kesärenkaille on vain 1,6 millimetriä, mutta vesiliirron riski kuitenkin kasvaa huomattavasti aikaisemmin, jo kulutuspinnan ollessa alle 4 millimetriä. Tutkimusten mukaan kuluneilla renkailla varustettu auto voi lähteä vesiliirtoon jopa lähes 20 kilometriä tunnissa alemmalla nopeudella kuin uusilla kesärenkailla varustettu auto.

Syysilmoilla kuluneiden renkaiden merkitys vielä kertaantuu alemman lämpötilan aiheuttaman mahdollisen tienliukkauden johdosta. Oli alla sitten uudet tai vanhat renkaat, sporttinen tai tavallinen menopeli, sadekelillä ajonopeus tulee joka tapauksessa sovittaa kelin mukaiseksi. Sateisella säällä myös näkyvyys heikentyy merkittävästi. Varsinkin raskaan kaluston, linja-autojen tai karavaanareiden perässä ajettaessa vesi ja kura lentävät huonontaen näkyvyyttä. Renkaiden kunnon varmistamisen lisäksi tärkeä turvallisuustekijä sadekelillä onkin luonnollisesti tuulilasinpyyhkijöiden toimintakunto. Korkeintaan muutaman kympin panostuksella saat tilattua autoosi uudet pyyhkijänsulat esimerkiksi

netistä löytyvistä suurista osamyymälöistä. Yleensä näistä löydät osat useimpiin merkkeihin, esimerkkinä auton-varaosat24.fi tarjoaa erinomaisen valikoiman osia joka lähtöön. Pyyhkijänsulkien vaihtaminen ja hyväkuntoisilla renkailla ajaminen on erittäin edullinen henkivakuutus sateisille päiville! Renkaiden lisäksi alustan osien kunnolla on tärkeä merkitys ajettavuuteen. Vanhemman auton ajettavuus paranee kummasti vanhat ja kuluneet alustanosat vaihtamalla. Iskunvaimentimet, jouset, tukivarret ja puslat ovat muutamia esimerkkejä kuluvista osista. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota myös jarrujen kuntoon. Jarrulevyjen, -palojen ja jarrunesteen kunnon tarkistamalla ja tarvittaessa uusimalla varmistat että sporttinen ajokkisi myös tarvittaessa pysähtyy kulkupuolen vaatimalla tavalla.

[ILMOITUS]

Lisää luettavaa