Mainos: Yrittäjä, pidä huoli yrityksen luottoluokituksesta

Mikä on yrityksen luottoluokitus? Entä miksi minun yrittäjänä tulisi kiinnittää siihen huomiota? Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi yritysten kannattaa kiinnittää huomiota sekä oman yrityksen luottoluokitukseen että kaupanteossa myös toisen yrityksen luottoluokitukseen.

07.12.2023

Mainos: Hae Yrityslainaa

Mikä on yrityksen luottoluokitus?

Yrityksen luottoluokitus on luottoluokittajan antama luottoluokitus yrityksen luottoriskistä. Suomessa luottoluokitusta tarjoavat kaksi luottoluokittajaa, Asiakastieto ja Bisnode.

Paras yrityksen luottoluokitus on AAA-luokitus, joka myönnetään vain kaikkein alhaisimman riskin yrityksille. C-luottoluokitus tarkoittaa taas konkurssissa tai maksukyvytöntä yhtiötä. B-luottoluokitus on välttävä, jossa yrityksen riskitaso on normaalia suurempi.

Yrityksen luottoluokituksella suora vaikutus yrityksen rahoituksen saantiin

Sitä parempi yrityksen luottoluokitus on, sitä paremmin se voi saada rahoitusta sijoittajilta. Paremman luottoluokituksen yhtiöt saavat enemmän rahoitusta – paremmilla ehdoilla.

Kun neuvottelet rahoittajien kanssa, tarkistaa rahoittaja ensin aina yrityksen luottoluokituksen. Paremmalla luottoluokituksella voit saada alhaisemman koron lainalle. Lisäksi lainaa voidaan tarjota suurempi määrä, sillä rahoittajan riski arvioidaan pienemmäksi.

Voit arvioida kaupanteossa vastapuoliriskiä luottoluokituksen avulla

Voit hyödyntää luottoriskiä ja luottoluokitusta myös omassa kaupankäynnissä. Moni yritys ei tarjota esimerkiksi laskulla maksamista vaihtoehdoksi, jollei yrityksen luottoluokitus ole vähintään A-tasoa.

Luottoluokituksen avulla voit vähentää omaa luottotappioriskiä eli sitä, että asiakas jättää maksamatta laskun. Näin vähennät omaa liiketoiminnan riskiä ja samalla parannat omaa kassan kiertoa – kun myyt vain laskut maksaville yrityksille.

Käy enemmän kauppaa paremmalla luottoluokituksella

Moni yritys käy kauppaa vain hyvän luottoluokituksen yritysten kanssa. Tällöin voit ottaa oman yrityksesi hyvän luottoluokituksen myyntivaltiksi!

Paremmalla luottoluokituksella asiakas tietää, että vastapuoli on luotettava toimija. Sitä isommasta yrityksestä on kyse, sitä enemmän ne tarkistavat toisen yrityksen vastapuoliriskiä.

Kuinka parantaa yrityksen luottoluokitusta?

Luottoluokitus ottaa huomioon monta asiaa, joista tärkeimpänä on yrityksen taloudelliset tunnusluvut ja maksukäytös. Paras tapa pitää huoli oman yrityksen luottoluokituksesta on pitää hyvä huoli oman yrityksen taloushallinnosta. Näillä neljällä vinkillä pääset jo pitkälle:

1. Pidä yrityksen tulos kunnossa.
2. Pidä tase puhtaana – älä hanki liikaa velkaa yhtiöön.
3. Maksa laskut ajoissa.
4. Pidä kassa ja maksuvalmius kunnossa.

Lisää luettavaa