8 tipsiä koronaturvalliseen jouluun

Jouluna ollaan lähellä ja vietetään yhdessä aikaa. Miten tehdä se turvallisesti pandemia-aikana?

19.12.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ohjeistanut ihmisiä kahdeksan vinkin luettelolla.

Lukaise ja sisäistä, niin joulusi on koronaturvallisempi.

  1. Huolehdi, että rokotussuojasi on kunnossa.
  2. Keskustele juhlapyhien viettämisestä läheisten kanssa etukäteen. Yhdessä kannattaa sopia, miten järjestätte mukavan juhlan mahdollisimman turvalliseksi kaikille.
  3. Jos sinulle tulee oireita, älä osallistu kokoontumiseen tai järjestä juhlia vaan pysyttele kotona ja hakeudu testiin tarvittaessa. Varmistuakseen, että ei kanna oireetonta koronavirustartuntaa muille, voi itselleen tehdä myös kotitestin.
  4. Muista huolellinen käsi- ja yskimishygienia joulukiireidenkin keskellä. Tee käsienpesu ja käsidesin käyttäminen helpoksi myös vieraillesi.
  5. Käytä kasvomaskia erityisesti ruuhkaisissa sisätiloissa, kuten lahjaostoksilla, joulukonsertissa ja julkisilla kulkuvälineillä juhlapaikalle liikkuessasi, riippumatta siitä, oletko rokottamaton tai rokotettu.
  6. Jos mahdollista, vältä tungos kokonaan ja hoida ostokset rauhallisempina kellonaikoina tai verkkokaupoista.
  7. Jos suuntaat juhlakautena ulkomaille, ota huomioon, että maat voivat rajoittaa maahantuloa. Tarkista ajantasaiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ennen matkaa kohdemaasi viranomaisilta. Huolehdi myös matkustusilmoituksen tekemisestä ja vakuutusturvastasi sairastumisen varalta.
  8. Varmista, että omassa ja läheistesi puhelimissa on Koronavilkku-sovellus.

Lisää luettavaa