Antibiootit tulevat vastustuskykyisiksi – näin se pitää ottaa huomioon myös lemmikkien kohdalla

Uusi tutkimus selvitti, että suomalaiset ymmärtävät antibioottiresistenssin päälle ja syövät kuuliaisesti antibiootteja lääkärin ohjeiden mukaisesti. Mutta sitten on vielä lemmikit…

04.12.2018

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kyselytytutkimus paljasti, että lemmikkien omistajat tarvitsevat lisää tietoa antibioottiresistenssin leviämisestä.

Vain kolmasosa ihmisistä nimittäin tietää, että antibioottiresistenssi voi siirtyä bakteerien mukana kotieläimistä ihmisiin.

Lemmikkieläimen nopea paraneminen on omistajille tärkeää. Kyselyn mukaan jopa puolet suomalaisista halusi antaa antibiootteja eläimelle heti. Vain viidennes halusi odottaa muutaman päivän ja katsoa, talttuuko tauti ilman lääkkeitä.

Lemmikkieläinten antibioottien käyttöä tulee sitäkin järkeistää – niitä pitää määrätä vain kun ne ovat välttämättömiä. Jossain tapauksissa tämä voi tarkoittaa että eläimen paraneminen kestää hieman pidempään tai sitten eläintä hoidetaan ilman antibiootteja – joka voi olla työläämpää, THL:n asiantuntijat toteavat.

Esimerkiksi ihotulehduksissa eläimelle annetaankin hoitopesuja, eikä syötetä välttämättä heti antibiootteja. Pienet haavat tai äkilliset ruoansulatuskanavan häiriöt eivät yleensä vaadi mikrobilääkkeiden käyttöä.

 

Lisää luettavaa