Hiiret altistettiin sähkötupakalle: Tässä syöpäsaldo!

Eläinkoe.

New Yorkin yliopiston laboratoriokokeessa on havaittu, että sähkösavuke aiheuttaa hiirille keuhkosyöpää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkösavukkeiden pitkäaikaiskäytön vaikutuksia ei tunneta vielä tarpeeksi hyvin. Jotkut amerikkalaisviranomaiset ovat kehottaneet lopettamaan sähkötupakan käytön – osin syynä ovat keuhkosairausdiagnoosit ja oudot kuolemat, joita maassa on esiintynyt.

Uusi tutkimus julkaistiin 7.10. PNAS – Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America -lehdessä.

Tutkimuksessa 85 koehiirtä jaettiin sattumanvaraisesti kolmeen ryhmään.

Ensimmäisen ryhmän hiiriin testattiin nikotiinia sisältävää sähkösavukenestettä, joka oli liuotettu isopropyleeniglykolin ja kasviglyserolin seokseen.

Toisen ryhmän hiiret altistettiin pelkästään edellä mainitulle seokselle ja kolmannen ryhmän hiiret pelkälle suodatinilmalle.

Ensimmäisen ryhmän hiiriä oli 40, joista keuhkosyövän (adenokarsinooman) sai yhdeksän hiirtä (22,5 prosenttia). Virtsarakon solujen hyvänlaatuista liikakasvua esiintyi 23 hiirellä (57,5 prosentilla).

Toisessa ryhmässä yksikään hiiristä ei saanut syöpää, mutta yhdellä esiintyi virtsarakon solujen liikakasvua. Suodatinilmalle altistetuista 18 hiirestä yksi sai keuhkosyövän, eikä yhdelläkään esiintynyt virtsarakon solujen liikakasvua.

Vaikka koe-eläinten määrä oli tutkimuksessa varsin pieni, tutkijat uskovat tulosten tukevan oletusta sähkösavukkeen syöpävaarallisuudesta.

Aiheet:

Aiheeseen liittyvät jutut