Huijareilla uusi kikka Facebookissa ja Instagramissa: ”Moi lähetä sun puhelinnumero…”

Älä, toteaa poliisi.

25.03.2022

Poliisin tietoon on viime viikkojen aikana tullut ilmi useita Facebookin ja Instagramin viestipalvelujen kautta tehtyjä puhelinnumerojen ja pankkitunnusten kalasteluja sekä niiden yrityksiä.

Homma voi mennä esimerkiksi siten, että huijari esiintyy ystävän Facebook-profiilin nimissä ja pyytää viestillä ensin puhelinnumeroa.

Sitten ystävänä esiintyvä huijari pyytää laittamaan puhelinnumeroon kohta tulevan varmistuskoodin ja kertoo, että he ovat mahdollisesti voittaneet jossain arvonnassa, ja tätä koodia tarvitaan arvontaan.

Todellisuudessa saapuva koodi on Facebookin tilin varmistuskoodi, jolla huijari saa uhrin Facebook-tilin kaapattua. Tämän jälkeen huijari pyytää pankkitunnuksia, jotta kerrottu arpajaisvoitto saadaan lunastettua tai siirrettyä uhrin tilille. Tosiasiassa pankkitunnukset saatuaan huijari tyhjentää uhrin pankkitilin. Poliisin tietoon tulleissa tapauksissa huijarit ovat viestitelleet suomen kielellä.

Poliisi tutkii tapauksia identiteettivarkauksina, tietomurtoina ja maksuvälinepetoksina
Tapauksissa huijarit ovat hakkeroituneet Facebook- tai Instagram-tileille ja saaneet ne haltuunsa. Tilien kautta huijarit ovat lähettäneet tilin kontaktilistan mukaisesti tietojen kalasteluviestejä.

Monet ovat menneet lankaan ja menettäneet rahansa.

Poliisi muistuttaa kiinnittämään huomiota hyvältäkin ystävältä tulevaan tavanomaisesta viestittelystä poikkeavaan viestiin ja varmistamaan viestin aitouden.

Lisää luettavaa