Huijaustenestosovellus Kilven kehittäjä: ”Suomalainen häpeää, eikä kerro”

Huijatuksi tulleita on monin verroin enemmän kuin tiedetään.

29.02.2024

Finanssialan pankeilta keräämistä tiedoista selviää, että verkkorikolliset huijasivat suomalaisia viime vuonna 44 miljoonan euron edestä.

Huijausyrityksiä tehtiin 77 miljoonan euron edestä, kun summa oli edellisenä vuonna 47 miljoonaa. Eniten kasvoivat sijoitushuijaukset.

Tässä ei ole kuitenkaan koko totuus, väittää huijauksenestosovellus Kilven kehittäjänäkin tunnettu ja voittoa tavoittelemattoman Suomen Telemarkkinointiliiton johtaja Arto Isokoski.

-Todellinen luku onnistuneista hujauksista on arvioni mukaan moninkertainen. Se johtuu siitä, että suomalainen miettii kaksi kertaa haluaako kertoa tulleensa huijatuksi. Moni kokee tilanteessa häpeää, vaikka siihen ei mitään syytä olisikaan. Verkkorikollisethan tässä konnia ja väärintekijöitä ovat, Isokoski toteaa.

Hän näkee huolestuttavana sen, että huijausyritykset kasvavat rajusti vuosi vuodelta.

-Jos tahti jatkuu samanlaisena, ongelma voi paisua hallitsemattomaksi. Esimerkiksi Amerikassa huijattiin puhelimen kautta ihmisiä 50 miljardin dollarin edestä vuonna 2022.

Isokoski toteaa, että eniten suomalaiset pelkäävät kaappaus- ja kalasteluyrityksiä sekä huijausviestejä pankkien ja viranomaisten, kuten verottajan nimissä.

Lisää luettavaa