Lahdessa vuokrattavan asunnon ilmoitus lyö laudalta kaikki!

Yksiö Lahdessa vuokralla. Vuokrataan-ilmoitus on erikoinen.

28.02.2018

Comon lukija bongasi Lahdessa vuokrattavaksi tulleen yksiön vuokrausilmoituksen. Se herättää mielenkiintoisuudellaan. Se on pitkä kuin nälkävuosi ja niin seikkaperäinen, että kenellekään ei varmasti jää epäselväksi, että nyt on sitten säännöt!

Muun muassa näin vuokrataan-ilmoituksessa todetaan:

Tupakointi, tulityöt ja ruoan valmistaminen tulella on kielletty. Kynttilöiden polttaminen huoneistossa on sallittu vain juhlapyhinä (tms) ja ainoastaan aikuisen erityisen valvonnan alla. Vuokrasopimukseen kuuluu sopimussakko-ehto: vuokralaiselle voi koitua maksimissaan 500 euron sopimussakko (joka ei kata mahdollisia vahingonkorvaus-, oikeudenkäynti-, asianajo- ja perimiskuluja), mikäli vuokralainen rikkoo vuokrasopimusta vakavalla tavalla: esim. yli 1 kk viivästyneestä vuokranmaksusta voidaan sakottaa 20 euroa jokaiselta viivästyskuukaudelta, taloyhtiön häätö- varoituksesta, jonka perusteena törkeä järjestyssääntöjen laiminlyönti voidaan sakottaa 50 euroa, ja 200 euroa jos häätöprosessi on lain mukaan välttämätön, huoneiston törkeästä vaurioittamisesta voidaan sopimussakkoa periä 50% kohtuullisten korjauskulujen verran.

Huoneiston suuren ikkunan avaaminen tulee jättää huoltomiehen tehtäväksi, siitä aiheutuvat kulut kuuluvat vuokralaisen maksettavaksi silloin kun vuokralainen on tilannut ikkunan avaamisen.

Lemmikistä on sovittava vuokranantajan kanssa. Lemmikistä laskutetaan vuokralisää 20e/kk/tavanomainen lemmikki. 

Jo pelkästään sopimusneuvottelut ovat sopimuksenalaisia. Kas näin:

Asunnon voi varata ilman vuokrasopimuksen sopimisvelvoitetta 30 eurolla per 7 vrk. Vuokrasopimuksen teossa noudatetaan yleistä etenemistapaa: 1) alustavat sitoutuksettomat vuokrasopimusneuvottelut esim. sähköpostitse tutustuminen ja asunnon näyttö, jonka jälkeen jos osapuolet niin haluavat, aloitetaan 2) varsinaiset vuokrasopimusneuvottelut, jonka aikana laaditaan varsinainen vuokrasopimus (esim. sähköpostikeskusteluna ensin laaditaan vuokrasopimusluonnos jota tarvittaessa täydennetään, ja joka allekirjoitetaan kun molemmat osapuolet ovat sen hyväksyneet), tähän menee yleensä pari päivää, maksimissaan 1 viikko (usein aikaa menee lähinnä siihen että vuokralainen hoitaa vuokratulo- ja -vakuus-, sekä kotivakuutusasiat vähintäänkin alustavasti kuntoon). Mikäli sopiminen ja siihen liittyvien asioiden selvittely vie vuokralaiselta yli viikon, tulee hänen maksaa vuokranantajalle 30 euron sopimusneuvotteluvakuus (vuokrasopimustahdon vakuuttamiseksi) per jokainen seuraava viikko, jolla vuokralainen takaa sopimustahtonsa ja että viipymättä hoitaa sopimuksen edellyttämät asiat kuntoon (esim. hoitaa omalta osaltaan vuokrasopimuksen edellyttämät taloudelliset velvoitteet kuntoon). 

Jo vuokrattaessa on hyvä kertoa itsestään, muun muassa:

…taloustilanteestaan (eli miten suunnittelee rahoittavansa vuokrallaolon), sekä kuinka kauan suunnittelee olevansa vuokralla, onko rikos- tai huomattavaa maksuhäiriötaustaa, myös sellaisista erityisistä terveydellisistä seikoista, joilla voi olla huomattavaa vaikutusta normaaliin asumiselämään ja vuokrasopimus-suhteeseen, olisi hyvä mainita (esim. vaikea masennus, invalidisuus, tms).

Vuokrakin on kelluva. Kas näin:

Vuokra on asumistuen määrään sidottu seuraavasti: niiltä kuukausilta, joilta vuokralainen ei saa asumistukea on vuokra 370e/kk; jos asumistuki vähintään 200e/kk on vuokra 400e/kk; jos asumistuki vähintään 250e/kk on vuokra 410e/kk, jos asumistuki vähintään 300e/kk on vuokra 420e/kk; jos asumistuki vähintään 350e/kk on vuokra 430e/kk; jos asumistuki vähintään 400e/kk on vuokra 440e/kk; jos asumistuki vähintään 430e/kk on vuokra 450e/kk.

Kaikki on äärimmäisen tarkasti sovittua ja mainittua. Esimerkiksi se, että asunnossa on joitakin kalusteita. Näistä kalusteista ei kuulemma aiheudu lisäkuluja vuokraan, mutta niiden poistaminen ei myöskään alenna vuokraa.

 

Lisää luettavaa