Lappeenrannassa poliisilla tutkittavana kunnianloukkausjuttu – poliisi varoittaa

Somessa ei pitäisi julkaista omin päin kaikkea. Siitä voi joutua vastuuseen.

22.09.2023

Viimeisen viikon aikana Etelä-Karjalan alueellisissa sosiaalisen median keskusteluryhmissä on käyty aktiivista keskustelua valkoisesta pakettiautosta, jonka kuljettajan on väitetty houkutelleen lapsia autonsa kyytiin, kertoo poliisi.

Keskusteluissa on myös julkaistu kuvia valkoisista pakettiautoista, joiden on esitetty liittyvän tapaukseen.

Poliisille on nyt tehty rikosilmoitus kunnianloukkauksesta, koska asiaan liittymättömän henkilön autosta on julkaistu kuvia keskustelupalstoilla.

Poliisi haluaa vakavasti muistuttaa haasteista, joita kansalaisten toimintaan voi liittyä. Perättömiä tietoja julkaiseva saa itse helposti syytteen rikoksesta.

Poliisi korostaa, että lapsiin kohdistuvat julkisella paikalla tehdyt lähestymisyritykset ovat ymmärrettävästi tunteita herättävä ja pelottava asia kaikille lähialueen asukkaille, mutta erityisesti lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Sosiaalisen median asuinalueiden keskusteluryhmät tavoittavat monet asukkaat, ja niissä tiedon julkaiseminen tavoittaa ihmisiä nopeasti ja helposti.

Ihmisten ei pitäisi kuitenkaan lähteä leikkimään salapoliisia saati toimimaan oman käden oikeudella.

Tällä viikolla poliisiin on tullut tutkittavaksi rikosilmoitus kunnianloukkauksesta. Henkilön kunniaa on loukattu kirjoittamalla aiheettomasti Facebookin-ryhmään väittäen, että hänen autonsa liittyy tapaukseen, jossa lapsia on yritetty houkutella autoon karkkia tarjoamalla. Lisäksi henkilön omistaman auton kuva on julkaistu Facebookissa.

Poliisin viesti on selkeä: sosiaalisen median kirjoittelua tehokkaampi tapa on ilmoittaa epäillyistä välittömästä poliisille.

Hätäkeskus ohjaa asian poliisille nopeasti, ja poliisi pääsee puuttumaan tilanteeseen. Mitä nopeammin poliisi saa tiedot tapahtuneesta, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on saada tekijä verekseltään kiinni.

Lisää luettavaa