Mikkelissä katalysaattorivarkaita – lue poliisin suojavinkit! Nämä 4 autoa usein kohteena!

Poliisi kertoo varkauksista ja millaisiin autoihin ne kohdistuvat sekä antaa vinkkejä suojautumiseen.

02.02.2023

Mikkelissä anastettiin useasta autosta katalysaattori tiistain ja keskiviikon välisen illan ja yön aikana 31.1.-1.2.2023.

Hätäkeskukseen ilmoitettiin tiistaina noin klo 20.50 aikaan Porepolulta Saksalasta, että kaksi miestä pyörii lamppujen kanssa pysäköityjen henkilöautojen ympärillä ja ainakin yhden auton alta on lentänyt kipinöitä. Tapahtumapaikalla selvisi, että yksi auto oli nostettu hallitunkilla ilmaan ja autosta oli viety katalysaattori. Tekijät olivat paenneet autolla pois paikalta ennen poliisin paikalle tuloa.

Hätäkeskukseen oli ilmoitettu tiistai-iltana, tuntia myöhemmin, että kaksi miestä sahailee auton alla Jalavakadulla Lehmuskylässä. Paikalla selvisi, että ainakin yhdestä autosta oli anastettu katalysaattori. Tekijät olivat poistuneet paikalta ennen poliisin tuloa.

Molemmat autot olivat Honda merkkisiä.

Keskiviikkoaamuna 1.2.2023 poliisille tuli ilmoitus, että myös Pietarinkadulla oli anastettu katalysaattori Toyota Yaris -merkkisestä henkilöautosta edellisen yön aikana. Mahdolliset havainnot voi ilmoittaa poliisipäivystykseen numeroon 0295 415 469 tai sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai vihjepuhelimeen numeroon 0295 415 232.

Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa, kertoo poliisi. Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda, Toyota, Volvo ja Opel.

Poliisin mukaan katalysaattorivarkauksia tekevät niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin rikolliset. Ammattilainen irrottaa akkupistosahalla käyttäen pysäköidyn auton pakoputkistossa olevan katalysaattorin muutamassa minuutissa.

Miten voit ehkäistä varkauksia?

1. Asenna suojapelti katalysaattorin eteen

Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla ja kotioloissa, jos kädentaitoja ja välineitä löytyy.

2. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin

Tunnisteen kaivertaminen katalysaattoriin on yksi monista tavoista saada rikollinen harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa. Kun rikollinen huomaa rekisterinumeron katalysaattorissa, voi olla, että hän jättää koskematta katalysaattoriin.

3. Maalaa katalysaattori

Rikollista toimintaa voi ehkäistä myös maalaamalla katalysaattori lämmönkestävällä huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois, koska he huomaavat, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla.

4. Pysäköi autosi näkyvälle paikalle

Jos et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, yksinkertaisin keino suojata autosi katalysaattorivarkailta on pysäköidä se valoisalle tai valaistulle paikalle tai alueelle, jonne on koko ajan hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta.

Jos huomaat epäilyttävää toimintaa oman tai jonkun toisen auton kimpussa, soita viipymättä hätäkeskukseen numeroon 112.

Jos pystyt ottamaan videon tai valokuvia rikollisesta toiminnasta, esimerkiksi tekijästä ja hänen käyttämästään ajoneuvosta, tai tekemään havaintoja tekijän poistumissuunnasta, ne monesti helpottavat merkittävästi tekijän kiinnisaantia ja siten rikosvastuun kohdentumista, kertoo poliisi.

Lisää luettavaa