Onko Itä-Suomessakin nuorison katujengejä, poliisi vastaa – nuorisorikollisuus kohosi selvästi

Nuorisorikollisuus kasvussa.

10.02.2024

Nuorisorikollisuus kasvoi vuonna 2023 monissa Suomen kokoluokaltaan isommissa kaupungeissa, mutta myös muilla taajaan asutuilla alueilla sekä maaseutukunnissa.

Vuonna 2023 alaikäisten tekemät väkivalta- ja ryöstörikokset lisääntyivät myös Itä-Suomen poliisin alueella.

Kasvua on paljon, peräti 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vakavissa alaikäisten tekemissä rikoksissa kasvua oli jopa 47 prosenttia. Määrällisesti alaikäisten tekemät rikokset ovat kuitenkin edelleen suhteellisen harvinaisia. Alaikäisten epäiltiin tehneen Itä-Suomessa 56 vakavaa väkivalta- ja ryöstörikosta, joista 20 oli alle 15-vuotiaiden tekemiä, kertoo poliisi.

Tyypillisesti alaikäisten tekemissä ryöstöissä ja väkivaltarikoksissa on useita tekijöitä ja myös uhri on alaikäinen. Rikoksiin liittyy usein huumausaine-, vape- tai tupakkakauppaa.

Nuorisorikollisuutta eli nuorten tekemiä rikoksia ei pidä sekoittaa katujengeihin, korostaa poliisi. Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella ei ole Poliisihallituksen määrittelyn mukaisia katujengejä, eli rikollisuus ei ole niin vakavaa ja laajamittaista. Pohjois-Savossa on tiedossa yksittäisiä henkilöitä, joilla on kytköksiä pääkaupunkiseudun katujengeihin.

 

Lisää luettavaa