Parikymppinen mies tehtaili 400 verkkopetosta – S-pankin asiakkaille miljoonamenetykset!

Keskusrikospoliisi ja Lounais-Suomen poliisilaitos kertovat, että syyteharkintaan siirtyi 400 eri petosepäilyä.

05.06.2023

Keskusrikospoliisi ja Lounais-Suomen poliisilaitos ovat tutkineet rikoskokonaisuutta, jossa parikymppistä mieshenkilöä epäillään yli 400:sta törkeästä maksuvälinepetoksesta.

Esitutkinnan mukaan epäilty on kohdistanut niin kutsuttua tietojenkalastelua pääosin S-pankin asiakkaisiin viime vuoden aikana. Poliisin tietojen mukaan uhreille on koitunut teoista yhteensä yli miljoonan euron menetykset.

Kyse on valepankkisivustojen avulla toteutetuista pankkipetoksista. Kaikki kokonaisuudessa selvitetyt rikokset on toteutettu samankaltaisesti ja pääasiassa ulkomailta käsin. Uhrit on saatu vierailemaan oikeaa verkkopankkia muistuttavilla valepankkisivustoilla lähettämällä tekstiviestillä linkki sivustoon. Tekstiviestit on tehty siten, että ne ovat näyttäneet pankin lähettämiltä. Tietojenkalastelusivustojen palvelimet sijaitsivat Moldovassa.

Lounais-Suomen poliisissa huomattiin kesällä 2022 merkittävää kasvua S-pankin asiakkaisiin kohdistuvassa tietojenkalastelussa. Moldovan viranomaisten ja Europolin kanssa tehdyn yhteistyön avulla vahvistui käsitys rikosten teknisestä toteuttamistavasta sekä siitä, että rikosten taustalla on sama toimija, joka yhdistyi useisiin tietoverkkoavusteisiin pankkipetoksiin eri puolella Suomea. Sama nuori mies liittyi myös pääkaupunkiseudulla ilmoitettuihin rahanpesurikoksiin, joissa esirikoksina oli pankkipetoksia.

Epäilty otettiin kiinni joulukuussa 2022 ja hän on ollut siitä asti vangittuna todennäköisin syin törkeistä maksuvälinepetoksista epäiltynä.

 

Lisää luettavaa