Poke vastaa suoraan: Onko tipilläsi merkitystä!

Tippaat portsaria lähtiessäsi. Poke toteaa usein näillä sanoilla:

-Herrasmies, kiitos.

Mutta onko tipillä oikeasti merkitystä? Pääsetkö seuraavan kerran jonon ohi? Mitä sillä oikein saa?

Pitkän päivätyön ovilla seissyt yli nelikymppinen poke länsisuomalaisen ravitsemusliikkeen ovelta paljasti Comolle, miten homma oikein toimii. Hän ei halua nimeänsä mainittavan tässä yhteydessä.

-Tietenkin sillä on merkitystä, olemmehan me ihmisiä. Tippaamalla ovimiestä osoitat, että arvostat hänen tekemäänsä työtä. Sitä että hommat sujuvat, sinulla on turvallista olla baarissa ja niin edelleen. Naamasi jää varmasti muistiin, ja hyvällä. Ei sinua nyt jonon ohi voida varmaankaan päästää, eikä moni asiakas sellaista uumoilekaan. Mutta voit olla varma, että jos käännyt asiallisesti ravintolaillan aikana hänen puoleensa, hän auttaa sinua parhaimmalla mahdollisella tavalla. Olet hänelle erittäin hyvä asiakas, hän pitää sinusta, ovimies kertoo.

Eli voit aiheuttaa häiriötä ja syyttää muita ja ne muut lentävät ulos kapakasta – kun vain muistat tipata ovimiestä joka kerta viidellä kympillä?

-Ehei. Ymmärsit väärin. Tippaaminen ei ole ovimiehen työmoraalin poisostamista. Jos käyttäydyt huonosti, niin ovimies puuttuu siihenkin. Mutta jos olet tipannut häntä, niin ei hän ensimmäisenä välttämättä kanna sinua niskaperseotteella, vaan puhuttelee sinua. Kyllä kaikella on merkitystä. Mutta jos nyt oikeasti käyttäydyt rauhallisesti ja sinua on vaikka ravintolassa tultu häiriköimään, niin tiedät kyllä, että portsari pitää sinua varmasti lähtökohtaisesti enemmän arvossaan – hän tuntee sinut ja asialliset tapasi. Kyllä siinä silloin joku toinen saa kenkää ravintolasta.

Aiheet: