Poliisi antoi ohjeita tiettyjen automerkkien omistajille: ”Maalaa, asenna suojapelti…”

Poliisi on ohjeistanut miten puuttua hurjaksi paisuneisiin katalysaattorivarkauksiin.

04.08.2022

Vaikka ilmiö on yleismaallinen, niin varsinkin Itä-Suomessa on tehty viimeisen vuoden aikana peräti 221 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista. Kuluneen viikon aikana katalysaattoreita on anastettu Juvalla, Kontiolahdella, Joensuussa ja Kuopiossa.

Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa, kertoo poliisi. Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda, Toyota, Volvo ja Opel.

Poliisin mukaan katalysaattorivarkauksia tekevät niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin rikolliset. Ammattilainen irrottaa akkupistosahalla käyttäen pysäköidyn auton pakoputkistossa olevan katalysaattorin muutamassa minuutissa.

Katalysaattorivarkauksia tapahtuu yleensä yöaikaan, ja kohteena on parkkipaikalle tai kadun varteen jätetty auto. Yleensä rikospaikan valaistus on huono tai alueella on näköesteitä.

Poliisi on nyt ohjeistanut seikkaperäisesti kuinka katalysaattoria voi suojata rikollisilta monin tavoin. Toiset tavat ovat helpompia tapoja kuin toiset, ja jotkin tavat maksavat enemmän kuin toiset.

-Jos autosi kuuluu riskiryhmään, jotakin on syytä tehdä. Omalla toiminnallasi voit yrittää estää autoa joutumasta rikoksen kohteeksi, poliisi neuvoo. Tässä ohjeita:

1. Asenna suojapelti katalysaattorin eteen
Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla ja kotioloissa, jos kädentaitoja ja välineitä löytyy.

2. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin
Tunnisteen kaivertaminen katalysaattoriin on yksi monista tavoista saada rikollinen harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa. Kun rikollinen huomaa rekisterinumeron katalysaattorissa, voi olla, että hän jättää koskematta katalysaattoriin.

3. Maalaa katalysaattori
Rikollista toimintaa voi ehkäistä myös maalaamalla katalysaattori lämmönkestävällä huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois, koska he huomaavat, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla.

4. Pysäköi autosi näkyvälle paikalle
Jos et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, yksinkertaisin keino suojata autosi katalysaattorivarkailta on pysäköidä se valoisalle tai valaistulle paikalle tai alueelle, jonne on koko ajan hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta.

Jos huomaat epäilyttävää toimintaa oman tai jonkun toisen auton kimpussa, soita viipymättä hätäkeskukseen numeroon 112.

Jos pystyt ottamaan videon tai valokuvia rikollisesta toiminnasta, esimerkiksi tekijästä ja hänen käyttämästään ajoneuvosta, tai tekemään havaintoja tekijän poistumissuunnasta, ne monesti helpottavat merkittävästi tekijän kiinnisaantia ja siten rikosvastuun kohdentumista, kertoo poliisi.

Lisää luettavaa