Poliisi huolestui Savonlinnassa virinneestä rikosilmiöstä, jo 19 tapausta

Poliisin tietoon on tullut ennätysmäärä nuorten ajo-oikeudetta ajamisia.

Savonlinnassa on tämän vuoden aikana poliisin tietoon tullut peräti 19 tapausta, joissa alle 18-vuotias on syyllistynyt kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Viimeisen viikon aikana on tapahtunut kaksi vakavaa kolaria. Toisessa alle 15-vuotias nuori törmäsi kuljettamallaan henkilöautolla mönkijään. Mönkijän kyydissä olleilla kahdella nuorella oli hengen säilyminen niin sanotusti hiuskarvan varassa.

Toisessa tapauksessa epäillään 15-vuotiaan ajaneen alkoholin vaikutuksen alaisena noin kahdeksankympin tuntivauhtia päin katuvalotolppaa – tapahtumahetkellä autossa oli kaikkiaan viisi nuorta. Tässäkin tapauksessa oli onni mukana, sillä kuski ja kyydissä olleet selvisivät törmäyksestä luun murtumilla ja kolhuilla.

Tapauksia selviteltäessä on käynyt ilmi, että yleisin toimintatapa nuorilla on ollut ottaa vanhempien auton avaimet yöllä, kun vanhemmat nukkuvat. Tämän jälkeen on lähdetty kavereiden kanssa ajelemaan kaupungille.

Poliisi muistuttaa, että vahingon sattuessa korvausvastuu tipahtaa nuoren itsensä niskaan ja saattaa seurata perinnän muodossa pitkälle aikuisuuteen asti.

Poliisi toivoo että kotona puhuttaisiin avoimesti ja vakavasti asiasta. Poliisin mukaan epätoivottavin tilanne on se, että se joutuu soittamaan vanhempien ovikelloa ja ilmoittamaan surullisista uutisista.

Nuorten edesvastuuton käyttäytyminen liikenteessä vaarantaa paitsi nuoret myös täysin viattomat sivulliset.

Aiheet: