Poliisi: Jos näet luonnossa tällaisen pullon, älä koske siihen!

Vaarallisia putkireiskapommeja liikenteessä.

Poliisi on varoitellut kansalaisia niin kutsutuista putkireiskapommeista. Into niiden rakenteluun on sinänsä jo vuosikausia vanha, mutta viimeisen vuoden aikana niitä on nähty enenevästi ja eri paikkakunnilla.

Ilmiö tiettävästi alkoi Etelä-Suomesta ja siirtyi Pirkanmaalle, mutta nyt sitä on tavattu jo itäisessä Suomessa ja Satakunnassa.

Porilainen K-kauppa ilmoitti perjantaina Facebook-sivuillaan, ettei se enää myy nuorille pommien tekoaineita eli muun muassa nestemäistä putkenavaajaa.

Putkipommi aiheuttaa vaaraa räjähtäessään niin sen tekijälle kuin sivullisillekin. Poliisi toteaakin, ettei kupruilevia pulloja luonnossa pidä mennä keräilemään, sillä niissä on selkeä vaara. Näin poliisi kirjoitti julkisuuteen – tässä kyseessä on Itä-Suomen alueen poliisi:

”Hei vanhemmat sekä nuoret!

Meillä on herännyt huoli ja toivomme, että luettekin tämän postauksen ajatuksella loppuun. Vaarallinen ilmiö, jossa kenties on otettu vaikutteita Tiktokin tai Youtuben tarjoamista videosisällöistä on nyt levinnyt nuorten/lasten keskuuteen. Kyseessä on ”pullopommit”, joita kotoa sekä kaupasta helposti saatavilla olevasta viemärinavausaineesta valmistetaan.

Näistä pullopommeista aiheutuva räjähdys on voimakas sekä se aiheuttaa kemikaaliroiskeita ja muovisirpaleita lähiympäristöön. Nämä kemikaaliroiskeet, sirpaloitunut muovi ja paine voivat aiheuttaa vakavia vammoja silmiin, iholle ja korviin. Sekä myös räjähdyksestä aiheutunut ääni voi aiheuttaa kuulovaurioita. Näihin räjähdyksiin liittyy vahvasti ilmiönä myös sosiaalisessa mediassa jaetut videotallenteet.

Joten nöyrä pyyntömme olisikin, että vanhemmat kiinnittäisivät tähän ilmiöön huomiota ja seuraisivat hieman tarkemmalla silmällä oman nuorensa/lapsensa tekemisiä, jotta mahdolliset tulevat vahingot voidaan ennalta estää varhaisella puuttumisella tähän nyt tiedossa olevaan ilmiöön. Sen lisäksi ruokakauppojen henkilökunnankin on hyvä olla tietoisia, että edellä mainitut tarvikkeet voivat mennä muuhun käyttöön kuin viemärinavaukseen.

Juttelethan siis oman lapsesi kanssa tästä ilmiöstä, varsinkin, jos jonkinlaista epäilyä on herännyt. Räjähdyksen aiheuttamista vahingoista on vastuussa paitsi se, joka pullopommin on tehnyt, mutta myös se, joka on ollut yhdessä sitä tekemässä. Jos räjähdys aiheuttaa esimerkiksi sivullisen ihmisen sokeutumisen, voivat vahingonkorvaukset olla suuria.”

Aiheet: