Poliisi varoittaa suomalaisia netinkäyttäjiä: Älä spämmää Ukrainan ”puolesta”

KRP eli keskusrikospoliisi kehottaa suomalaisia malttiin.

25.03.2022

Poliisin tietojen ja havaintojen mukaan Ukrainan tilanne on synnyttänyt ilmiön, jossa verkon käyttäjät ovat alkaneet tehdä verkkorikoksia niitä toimijoita kohtaan, joiden katsotaan liittyvän Venäjän hyökkäykseen tai tukevan sitä. Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskus muistuttaa, että oli motiivi mikä tahansa, se ei oikeuta lain rikkomiseen.

Esille nousseet verkkorikokset ovat olleet esimerkiksi virastoihin, suurlähetystöihin, yrityksiin ja henkilöihin kohdistuneita palvelunestohyökkäyksiä.

Vaikkapa tahallinen sähköpostien ”spämmääminen” voi täyttää palvelunestohyökkäyksen tai tietojärjestelmän ja tietoliikenteen häirinnän tunnusmerkistön ja olla siten rikoslain mukaan rangaistava teko, muistuttaa poliisi.

Ajatus esimerkiksi palvelunestohyökkäyksen tekemisestä ukrainalaisten puolesta voi tuntua eettisesti perustellulta tässä tilanteessa, mutta silti se ei ole oikein.

Poliisin tietojen mukaan rikoksiin on yllytetty verkon keskustelufoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa. Verkossa ja somepalveluissa on liikkunut muun muassa kohdelistoja, joihin on koottu mahdollisia kohteita erilaisille verkkorikoksille.

Lisää luettavaa