Poliisi varoittaa uudenlaisesta huijauksesta: ”Googlea ei pidä tässä käyttää…”

Rikolliset ovat taas rahojemme perässä.

03.02.2021

Poliisi varoittaa kansalaisia uudentyyppisistä huijauksista. Rikolliset metsästävät pääsyä tileillemme, ja se on poliisin mukaan onnistunut jo yli 50:n uhrin kohdalla Nordea-pankissa.

Miten huijaus on toteutettu? Siten, että hakukone (esimerkiksi Google) ohjaa väärennetyille kalastelusivuille. Useita huijaussivustoja näyttäisi tällä hetkellä olevan esimerkiksi hakukone Bingin kymmenen ensimmäisen tuloksen joukossa.

Jos asiakas siis ei mene suoraan oman pankkinsa sivuille, vaan etsii verkkopankin osoitetta ja kirjautumissivua hakukoneen kautta, voi vahingossa päätyä näille huijaussivustoille. Niiden osoitteet näyttävät melkein alkuperäisiltä. Eroa voi olla vaikkapa vain yhden merkin verran.

Asiakas syöttää tietonsa ja luulee menevänsä pankkiin. Rikolliset saavatkin imuroitua nämä tiedot itselleen huijaussivuston kautta.

Poliisi sai ensimmäiset ilmoitukset huijauksista tammikuun viimeisellä viikolla.

– Kyseessä on uusi tekotapa, joka on suunniteltu ammattimaisesti. Varat on siirretty ulkomaille ja myös nostettu automaatista ulkomailla. Suurin anastettu summa liikkuu yli 15 000 eurossa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu.

Poliisi kehottaa olemaan erityisen tarkkana hakukonetulosten kanssa. Varminta on mennä suoraan oman pankin sivuille.

Lisää luettavaa