Poliisi varoittaa: Vanhemmat, todennäköisesti lapsenne puhelin ei ole kastunut

Huijaukset jatkuvat.

07.07.2023

Poliisi tutkii parhaillaan kymmeniä petoksia, joiden taustalla on esimerkiksi tämän kaltainen tarina: Äiti saa tekstiviestin lapselta, jonka puhelin on kastunut, ja nyt tarvittaisiin rahaa. Paitsi, että eihän se puhelin yleensä oikeasti kastunut ole.

Poliisille jo surullisen tuttu huijaustapa toimii harmillisen usein edelleen. Tuoreissa tapauksissa yhdistävä tekijä on nimenomaan se, että huijari esiintyy henkilön lapsena.

Variaatioita huijauksille riittää. Joskus huijari lähettää lapsen nimissä viestin, että hänen puhelinnumeronsa on muuttunut. Tämän jälkeen vanhempaa pyydetään siirtämään rahaa annetulle tilille, koska lapsella on ongelmia pankin kanssa. Rahantarpeen syynä on ollut mukamas vaikeus saada maksettua laskuja, koska pankkitunnukset ovat siellä olevinaan kastuneessa puhelimessa.

Tilit, joille uhrit ovat siirtäneet varojaan, ovat olleet sekä ulkomaisia että kotimaisia. Usein uhria on ohjeistettu merkitsemään maksun saajaksi täysin vieraan henkilön nimi, mutta uhri on silti uskonut pyynnön oikeellisuuteen. Viimeaikaisissa tapauksissa suomalaisten varat ovat päätyneet lopulta joko perinteisenä valuuttana tai kryptovaluutoiksi muutettuina eri Euroopan maihin.

Kymmenet suomalaiset ovat menettäneet huijausten vuoksi suuria summia rahaa. Monet uhrit ovat siirtäneet huijarille tuhansia euroja ennen kuin asia on tullut puheeksi sen oman, todellisen lapsen kanssa. Muutamissa tapauksissa puhutaan jopa useista kymmenistä tuhansista euroista.

Poliisi neuvoo kuinka tulee toimia:

Jos huomaat tulleesi huijatuksi, ota välittömästi yhteyttä pankkiin, josta rahat on siirretty ja kerro asiasta. Tee sitten poliisille rikosilmoitus joko sähköisesti tai käymällä millä tahansa poliisiasemalla. Rikosilmoitus kannattaa tehdä, vaikka mahdollisuudet omaisuuden takaisin saamiseksi ovat pienet. Ilmoitusten avulla poliisi pystyy sarjoittamaan rikoksia.

​​​​​​​

Lisää luettavaa