Poliisi vetoaa vanhempiin: Varoita lasta näistä yllytyksistä!

Uusi vuosi, huonot kujeet?

29.12.2023

Vuoden vaihteen aikaan poliisille tulee ajoittain ilmoituksia tapauksista, joissa näyttämisen halu on ajanut nuoria vahingollisiin tekoihin. Itse tehdyt pommit ja huolimaton ilotulitteiden käsittely ovat riski kaikille lähellä oleville, poliisi muistuttaa.

Poliisille ovat tuttuja tilanteet, joissa lapsi tai nuori on käsitellyt ilotulitteita tai kemiallisia aineita varomattomasti. Lisäksi poliisi törmää toistuvasti nuorten itse tekemiin räjähteisiin, muun muassa pullopommeihin, jotka ovat voivat olla vaarallisia niin käyttäjille itselleen kuin täysin sivullisille henkilöille. Räjähteet voivat muistuttaa esimerkiksi tavallisia virvoitusjuomapulloja, mutta niiden sisällä onkin syövyttävää ainetta tai muuta henkeä ja terveyttä vaarantavia aineita.

Poliisi kehottaakin nyt vuoden päättyessä, että vanhempien on hyvä käydä keskustelu lasten ja nuorten kanssa etukäteen. Kavereiden yllytys, näyttämisenhalu tai jännityksen hakeminen eivät koskaan ole hyviä perusteita sille, että vaarantaa oman ja muiden turvallisuuden.

Aikuinen, muistuta läheistä lasta tai nuorta siitä, että yhden hetken hupi voi johtaa kauaskantoisiin seuraamuksiin. Epämääräisiä räjähteitä ei siis tule käyttää tai tuntemattomia nesteitä juoda. Alkoholi ja muut päihteet eivät myöskään kuulu alaikäisten käsiin, poliisi viestii.

Lisää luettavaa