Poliisilta 5 ohjetta, jotka rikoksen uhrin kannattaa muistaa: ”Roskakin voi olla tärkeä”

Mökki- ja asuntomurrot ovat kesällä varsin yleisiä. Poliisi kertoo 5:n ohjeen patteriston murtovarkauden uhriksi joutuneelle tai varkauksien ehkäisemiseksi.

Ensinnä: Kannattaa pitää myös helteillä sellaiset ikkunat ja ovet lukittuina,  joista murtovarkaan olisi mahdollista päästä asuntoon, kun et ole paikalla. Murtovarkaat voivat tulla ovesta sisään silloinkin kun olet vaikka takapihalla – keskellä kirkasta päivää.

Älä jätä pihalle näkösälle esineitä, jotka voisivat helpottaa murtovarkaan pääsyä asuntoon, esimerkiksi työkaluja.

Jos asuntoosi on murtauduttu tai yritetty murtautua, soita välittömästi hätänumeroon 112 ja ilmoita tapahtuneesta.

Älä koske mihinkään tai liikuta tavaroita ennen kuin poliisi on suorittanut asunnossa tarvittavat tutkintatoimenpiteet. Vältä myös turhaa liikkumista asunnossa. Jos murtovarkaat ovat jättäneet jälkeensä jotain, vaikka vain roskia, kerro siitä poliisille. Murtovarkaiden jättämiä jälkiä voidaan hyödyntää tutkinnassa.

Tee varastettujen tavaroiden lista. Ja huomio! Listaa vaikka sinulta olisi varastettu vähäinenkin asia, vaikka lasten kumiankka! Myös arvoltaan vähäisemmät esineet voivat olla merkityksellisiä tutkinnassa, koska monesti murtovarkauksia tehdään niin sanotusti sarjoissa ja vähäarvoisempikin esine murtosaaliin joukossa voi paljastaa, missä asunnossa varkaat ovat käyneet.

Aiheet: