Ravintoloitsija paljastaa: Tätä et tiennyt alaikäisten oleskelusta kapakassa!

Kuvituskuva

Jokainen tiettää, ettei alaikäisille saa myydä alkoholia – ei kaupoissa, eikä ravintoloissa. Mutta moniko tietää, että alaikäinen voi silti viettää aikaa vaikkapa karaokekuppilassa?

Näin on. Alkoholilaki ei kiellä alaikäisen pääsemistä ravintolaan. Se kieltää anniskelun hänelle.

Laki sanoo suurin piirtein näin:

Alaikäisten oleskelua ravintolassa ei ole kielletty. Anniskelupaikassa tulee kuitenkin valvoa, ettei alaikäinen voi siellä nauttia esimerkiksi jonkun toisen asiakkaan hänelle välittämää alkoholijuomaa. Valvonnan laiminlyönti tämän suhteen rinnastetaan alaikäiselle anniskeluun.

Ravintola siis ottaa jonkinlaisen riskin päästäessään alaikäisen ravintolaan. Siksi heiltä monesti onkin ilta-aikaan pääsy kielletty.

Länsisuomalaisen caravan-kylän ravintolan omistaja kommentoi Comolle nimettömänä oman paikkansa käytäntöä:

-Kyllä meille pääsee alaikäinen vanhempansa seurassa ilta-aikaan. Siinä perhe voi syödä, vanhemmat laulaa karaokea ja nauttia vähän alkoholiakin. Myös nuoremmat voivat tulla alkuillasta laulamaan karaokea limsalasin äärellä, mutta velvoitan heitä istumaan tuossa etupöydässä, jotta voin valvoa heitä. Kun väkeä tulee lisää, joudun sitten toivottamaan hei-heit ihan valvontasyistä. Jos seurueessa on 18-vuotias nuori joka juo alkoholia, hänen seurassaan en anna istua – valvontasyistä – alaikäisten kavereiden. Vanhempien seurassa saa alaikäinen istua, hän toteaa.

Monesti ravintolanomistajalle tullaan sanomaan, että baarissasi on alaikäinen.

-Ihmiset eivät tiedä että saa olla. Sanon heille että tiedän kyllä ja paperit on katsottu ja perään katsotaan myös.

Aiheet: