Sakotetaanko, jos kuuntelet kuulokkeilla musiikkia autoa ajaessa?

Ei. Koska.

Joskus näkee autoilijan ajavan kuulokkeet päässä musaa kuunnellen. Eikös se nyt ole vaarallista? Eikös se nyt ole kiellettyä? Sakkoa pukkaa!

Ei pukkaa. Koska se ei ole kiellettyä.

Vaikka sinun periaatteessa pitäisi kuulla hälytysajoneuvojen ääni, niin toisaalta: eiväthän kuurotkaan kuule. Ja hekin voivat ajaa autoa.

1-luokan ajokortissa, kuten esimerkiksi B-kortissa, ei myöskään ole kuulovaatimuksia. Näkövaatimuksia on.

-Autoillessakin kuljettajalle välittyy paljon informaatiota paitsi auton toiminnasta, myös ohittavista ja kuolleessa kulmassa olevista autoista, lähestyvistä hälytysajoneuvoista sekä muista äänimerkeistä. Liikenteessä on myös alati vähenevä ryhmä, joka on lapsesta asti täysin kuuro, tai jonka kuulo on alentunut vuosien varrella esimerkiksi sairauden vuoksi. Miten he sitten pärjäävät liikenteessä, kun kerran väitän sitä niin vaaralliseksi? He pärjäävät siellä erinomaisesti, koska ovat arjessaan tottuneet elämään ilman kuuloaistia. Kokonaan eri asia on sulkea se pois vapaaehtoisesti tietyksi ajaksi päivää.

Noin kirjoittaa yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen Liikenneturvasta. Eli suositeltavaa kuulokkeet korvissa ajaminen ei ole.

Aiheet: