Suomalaiselta tv-julkulta avoin tilitys koulukiusaamisesta

Hanna Sumari avautui.

10.08.2023

Tv-kasvonakin tunnettu Hanna Sumari on tehnyt poikkeuksellisen avoimen ulostulon siitä kuinka hän joutui koulussa kiusaamisen uhriksi.

– En vieläkään pysty ääneen sanomaan niitä sanoja joita kiusaajat käyttivät. Ne takertuu kurkkuun. En kertonut siitä kotona tai missään. Häpeä oli liian suuri. Mutta en ollut ainoa, joka siitä tiesi. Opettajat tiesivät. Keittäjä tiesi. Luokkatoverit tiesivät – hekään eivät kertoneet kenellekään, Sumari kertoo Instagramissa.

Hän on – aivan oikein – sitä mieltä, että sivustaseuraajat ja hiljaiset mahdollistajat ovat yhtä syyllisiä kuin tekijät ovat.

-Sanotaan ettei kiusaamiseen oikein voi puuttua. Kyllä siihen voi. Luokassa voi sanoa että ”tuo ei käy”. ”Meillä ei täällä kiusata ketään, kaikenlaiset ja -näköiset saavat olla rauhassa.” ”Me olemme erilaisia kaikki, ja jokaisella on kohta joka voisi olla kiusaamisen aihe, myös sinulla”.

Sumarin mukaan kiusaaminen opitaan jo lapsena, kun siihen ei puututa. Hän peräänkuuluttaa puuttumista.

-Älä ole hiljaa sivussa ja mahdollista sitä. Sano että näet mitä tapahtuu. Kiusaaminen vie ilon elämästä, koulunkäynnistä, työstä. Kiusaaminen ei oo vaan läppä.

Lisää luettavaa