Suomalaisen lihatehtaan kaikki tuotteet pitää hävittää, kertoo Ruokavirasto

Hyvin historiallinen tapaus Suomessa.

22.06.2022

Ruokavirasto on määrännyt kaikki Ylivieskassa sijaitsevan lihanjalostusyhtiön valmistamat lihatuotteet hävitettäväksi.

Asia koskee Sikabaarin Lihatuote Oy -nimistä yritystä. Syynä erikoiseen määräykseen on se, että tuotteiden elintarviketurvallisuudesta ei voida varmistua.

Hävittämispäätös koskee kaikkia yrityksen tuotteita, joita ovat:

  • raakalihavalmisteet
  • tuorelihatuotteet
  • palvit
  • leikkeleet
  • grillimakkarat
  • säilykkeet (17.6.2020 alkaen tuotetut säilykkeet)
  • lihahyytelö

Sikabaarin Lihatuote Oy on Ruokaviraston mukaan myynyt lihatuotteita eri puolille Suomea vähittäismyyntiin.

Ruokaviraston saaman tiedon mukaan tuotteita on myyty ainakin Oulun seudulla ja Pohjanmaalla.

Tuotteita on edelleen myynnissä. Ruokavirasto on pyytänyt kuntien elintarvikevalvontaviranomaisia varmistumaan yrityksen tuotteiden hävittämisestä niiden ostopaikoissa.

Myös kuluttajia pyydetään hävittämään tuotteet kotitalousjätteenä itse tai palauttamaan ne ostopaikkaan. Mahdollisista korvausvaateista voi olla yhteydessä valmistavaan yritykseen.

Ruokaviraston tiedossa ei ole, että tuotteista olisi aiheutunut kuluttajille terveysvaaraa.

Iltalehti on tavoittanut yrityksen johtajan, Richárd Molnárin, joka kommentoi:

– Valitettavasti tilamme vanhenevat ja tämän takia tuotanto on pakko keskeyttää siihen asti, että kaikki tulee täysin kuntoon. Tässä on kyse pienestä asiasta, mutta ymmärrän päätöksen.

Helsingin Sanomat taas kertoo yrityksen tarkastuskertomusten viestivän pinttyneestä liasta, listeriasta ja hiirenpapanoista sekä homeesta ja ruosteesta.

Lisää luettavaa