Ei todellakaan ohi – suomalaisen ylilääkärin koronapuheet eivät paljon naurata: ”Kaksi rokotetta saanutkin kuoli”

Kanta-Hämeessä on ollut meneillään massiivinen sairaalaepidemia koronasta.

27.05.2021

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen kertoi eilen sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa alueensa sairaalaepidemiasta ja sen myötä tehdyistä huomioista.

Leskinen toteaa, että niin kutsuttu Intian variantti on yllättävä käänteissään ja tartuttavuus on korkeaa.

KHSP:n alueella tartunnan osastoilla saaneista lähes kaikilla oli yksi rokote. Yhdellä kuolleista oli molemmat rokotteet. Sairastuneilla henkilökunnan jäsenillä oli molemmat rokotteet.

-Meidän kokemuksemme mukaan ensimmäisen rokotteen jälkeen riskiryhmiä tulee vielä suojata. He ovat edelleen alttiita vaikealle tautimuodolle, ja tartuttavuus säilyy vielä ensimmäisen rokotteen jälkeenkin. Meiltä kysytään kaikilta vielä vastuunkantoa toiseen rokotteeseen asti, Leskinen sanoi.

-Toinen rokote laskee tartuttavuutta, mutta ei nollaan. Pienempiä epidemioita tullaan varmaan vielä näkemään. Olemme kuitenkin menossa parempaan suuntaan.

Kanta-Hämeessä sairaalaepidemia pääsi käyntiin, kun Intian varianttia tavattiin runsas pari viikkoa sitten kolme tapausta. Potilaat olivat hoidossa muusta syystä kuin koronaan liittyen. Oireet olivat lieviä ja vaikeampia tunnistaa koronaksi.

Lopulta sairastui potilaita, sairaalan omaa väkeä, heidän kotiväkeään ja vierailijoita. Sairastuneita on kaikkiaan 90. Potilailla ei ollut kasvomaskia käytössä, koska heitä hoidettiin aluksi muina kuin koronapotilaina. Tämä lisäsi epidemian roihua.

Lisää luettavaa