Suomalaismies meni Shellille – istui yhtäkkiä juomassa limsaa pöydässä, jossa Hitler ja Mannerheim tapasivat

Wikimedia Commons

Suomi on täynnä ihmeellisiä kesänähtävyyksiä, jotka voivat yllättää matkaajan.

Suomalaismies ajeli tällä viikolla Tampereelle Huittisten suunnasta ja päätti pysähtyä Shellille Sastamalassa. Paikka on nimeltään Kiskokabinetti.

Hän osti kahvia ja limupullon ja päätti lähteä kauniina kesäpäivänä ulos juomaan limsan. Pihalla oli vanha veturi ja junavaunuja. Yhden junavaunun ovi oli auki. Hän päätti mennä vaunuun istumaan.

Se oli vanha salonkivaunu. Mies istahti limsalle. Sitten hän ymmärsi mitä hän paraikaa teki. Hän istui limuttelemassa junavaunussa, jolla on kova historia.

Näin vaan Suomessa on yllättäviä kesänähtävyyksiä, jotka voivat saada satunnaisen hortoilijan keskelle maailman merkkimiesten entistä elämää.

Tässä vaunussa, kenties tässä pöydässä, istuivat vuonna 1942 Hitler ja Marski. Marsalkka Mannerheim oli kutsunut Hitlerin 75-vuotissyntymäpäivilleen, ja Hitler lensi paikalle. Vaunu palveli Marsalkka Mannerheimiä ruokailu ja neuvotteluvaununa talvi- ja jatkosodan aikana.

Alla olevalta videolta nähdään kuinka vierailu sujui. Myös junavaunussa ollaan. Vierailun, neuvottelun ja ruokailun ajan, vaunu seisoi Immolassa lähellä Imatraa. Marskilla oli kaksi salonkivaunua. Toinen niistä on museoituna Mikkelissä, jossa se on avoinna vieraille vain Marskin syntymäpäivänä. Tämä Sastamalan vaunu seisoo huoltoaseman pihalla ja sinne voi kurkistella kuka vain.

Miettipä suomalaismies sitäkin, että Hitler oli Suomessa 4.6.1942 eli siitä tulee pian 77 vuotta. Päätös juutalaisten kansanmurhasta eli ”lopullinen ratkaisu” oli tehty vuoden 1941 lopulla, ja sitä oli alettu toteuttaa järjestelmällisesti vuoden 1942 alusta.

Tässä iloisesti syntymäpäiviä juhli siis diktaattori, joka oli aloittanut jo holokaustin. Katso alta video.

 

Aiheet: