Suomalaisnuoret hurahtivat poikkeuslupa-ajokorttiin – tuhansia jonossa, kolmasosa hankkii kortin etukäteen

Traficom on ruuhkautunut.

27.09.2023

Traficom voi nykyisin myöntää poikkeusluvan henkilöauton ajokorttiin jo 17-vuotiaana. Tämä on mahdollista sillä edellytyksellä, että nuoren säännöllinen kulkeminen kouluun, töihin, työssäoppimiseen tai harrastukseen on kulkuyhteyksistä tai muista erityisistä syistä johtuen hankalaa.

Suomalaisnuoret ovat ottaneet vuonna 2018 tulleen helpotemuutoksen riemumielin vastaan. Tuota  aiemminkin kortin sai erityisen painavista syistä. Traficomista kerrotaan, että tällä hetkellä tilanne ikäpoikkeuslupien suhteen on ruuhkautunut.

Jonossa on noin 3930 hakemusta. Ne käsitellään saapumisjärjestyksessä. Parhaillaan käsitellään ikäpoikkeuslupahakemuksia jotka ovat saapuneet heinäkuun loppupuolella.

Ikäpoikkeuslupaa voi hakea nuoren ollessa 16 vuoden ja 8 kuukauden ikäinen. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan kolme kuukautta aiemmin, mutta kuljettajantutkinnon nuori voi suorittaa vasta 17 vuotta täytettyään. Jo ennen ikäpoikkeusluvan myöntämistä voi suorittaa kaiken pakollisen kuljettajaopetuksen (autokoulussa tai opetusluvalla) – tämän voi tehdä 16-vuotiaasta alkaen. Oikeankin auton ratissa voit siis nähdä Suomessa jo 16-vuotiaan, ei ainoastaan mauton eli mopoauton.

Viime vuonna poikkeusluvan hankki 20 421 nuorta, mikä tarkoittaa 31 prosenttia ikäluokasta.

Julkisuudessa on keskusteltu paljon ylinopeuksista ja onnettomuuksista, joihin poikkeuslupakuskit ovat osallisina.

Lisää luettavaa