Suomalaisravintoloitsijat avautuvat: Koulusta valmistuu suorastaan luokatonta sakkia – kuka lopulta maksaa viulut?

06.04.2017

Suomalaisen koulutuksen tasoa kehutaan. Samaa mieltä eivät ole Comon haastattelemat kaksi ravintolanomistajaa.

He eivät sattuneesta syystä halua esiintyä jutussa omilla nimillään. Toinen heistä omistaa monipuolisen ravintolakokonaisuuden, toinen lounaspaikan.

Molemmat ovat sitä mieltä, että varsinkaan ammattikoulutuksen tasoa ei voi kiitellä – niiden kokemusten valossa mitä heillä työnantajina on. He ovat käyttäneet loppuvaiheen harjoittelijoina ja myös työllistäneet koulusta tuoreeltaan valmistuneita ravintola-alan ihmisiä. Surkein tuloksin.

-Minullakin oli kahden tutkinnon kokki. Kyllähän se ruokaa osasi tehdä, mutta monet aivan perusasiat olivat hakusessa, ravintoloitsija toteaa.

-Merkittiin lihapakkauksiin vanhenemispäiviä miten sattuu ja mittasuhteet olivat ihan hakusessa. Kerran pyysin tekemään kotikaljaa kymmenen litraa. Tyyppi teki pari litraa ja väitti kiven kovaan että kyllä siinä on kymmenen. Arka oli kuin mikä. Jos piti kassalla avustaa, niin kiemurteli kuin käärme, ei saanut sanaa suustaan. Kaiken lisäksi söi enemmän kuin tuotti. Sain siis kiinni varastamisesta. Ei kuulemma tiennyt ettei työpaikalla saa syödä ja juoda energiajuomia ihan mielin määrin, ravintolan omistaja kertoo.

-Toinen oli valmistuva a´la carte -kokki. Ei osannut tehdä ranskalaisia, paistoi pihvit karrelle. Mittasuhteet hänelläkin täysin hakusessa. Hifisteli siellä missä ei pitänyt ja oli ronski siellä missä ei pitänyt. Suuttui vielä kun ohjeistin ihan alkeissa. Ei kuulemma ollut saanut harjoittelupaikoissaan tehdä mitään muuta kuin siivota.

Pelkästään koulutusta ravintoloitsija ei syytä valmiuksien puutteesta. Myös harjoittelupaikkoja pitäisi rankkeerata kovalla kädellä.

-Miksi sellaiset paikat saavat pitää vaikkapa kokkiharjoittelijoita, jotka eivät sitten anna harjoitella kokin töitä. Jos sut pistetään siivoamaan viikoksi niin mitäs sä siinä opit. Koulun on syytä saada oppilas valmiiksi, ja kun se tulee huonona ulos, niin loppuviimeksi me työnantajat maksamme lystin. Tai yhteiskunta, kun epäkelpo joutuu kortistoon.

Toinen ravintoloitsijoista on myös törmännyt harjoittelijoiden arkuuteen.

-Miksi lähteä alalle tarjoilijaksi, jos pelkää ihmisiä. Minulla on harjoittelija, joka on pelkotilan takia poissa heti alkuun. Oli töissä kaksi päivää ja jäi sitten sairauslomalle. Nyt en tiedä milloin tulee, hän toteaa.

-Kerran minulla oli kokki jota pyysin kuorimaan vähäisen määrän perunoita ja tekemään piirakkataikinan. Ei osannut. Ei ollut koulussa opetettu näitä kuulemma. Kaikki tehtiin koneella. Pyysin sitten alaikäistä tytärtäni kuorimaan muutaman perunan, kun sattui siinä ravintolan keittiössä pyörimään.

 

Lisää luettavaa