Suomessa avattiin hoitopalvelu niin kutsuttuun pitkään koronaan

Hoito on syytä aloittaa varhain. Onneksi pitkästä koronasta paranee.

18.06.2022

Terveystalo kertoo avanneensa Long covidin eli niin kutsutun pitkän koronan hoitoon palvelun, joka tukee työikäisten työkykyä tarttumalla oireyhtymään ennen sen kroonistumista.

Pitkäkestoinen koronavirusinfektio on monioireinen sairaus, joka alkaa viimeistään kolmen kuukauden sisällä sairastetusta koronainfektiosta.

Se on lohdullista, että sairauden paranemisennuste on asiantuntijoiden mukaan erinomainen.

– Long covidiin on tärkeää puuttua, sillä koronavirus on tullut jäädäkseen. Onneksi näyttää kuitenkin siltä, että uusimpien virusmuunnosten myötä Long covidin ilmaantuvuus on pienentynyt. Siihen viittaavat esimerkiksi Helsingin yliopiston ICOSS-projektin tulokset, arvioi Terveystalon neurologian erikoislääkäri Markku Partinen, joka toimii myös sosiaali- ja terveysministeriön Long covid -asiantuntijaryhmän jäsenenä.

Yksi yleisimmistä pitkäkestoisen koronavirusinfektion oireista on voimakas väsymys ja uupumus. Muita keskeisiä Long covidin oireita ovat esimerkiksi uniongelmat, hengenahdistus sekä niin kutsuttu aivosumu. Monesti oireet voivat vaikuttaa myös työkykyyn.

– Kun oireisiin puututaan nopeasti, vältetään niiden pitkittyminen. Pitkäkestoisen koronavirusinfektion paranemisennuste onkin hyvä: noin 80 prosenttia sairastuneista paranee nopeasti, kymmenellä prosentilla oireet pitkittyvät vuoteen tai yli vuoteen ja viidellä prosentilla oireet voivat jatkua pidempäänkin, kertoo Markku Partinen.

Lisää luettavaa