THL päivitti: Uusi koronataudin riskiryhmä – raskaana olevat!

Odottavat äidit, ottakaa rokotus, THL korostaa.

19.01.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lisännyt raskaana olevat vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle.

Riskiryhmään kuuluvat kaikki raskaana olevat.

Tieto koronaviruksen ja rokotusten vaikutuksesta raskaana olevalle, sikiölle sekä syntyneelle lapselle on THL:n mukaan viime aikoina merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi omikronvariantin leviäminen sekä vaikeutunut epidemiatilanne vahvistavat koronarokotteiden tärkeyttä myös raskaana oleville.

Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös raskausmyrkytyksen riskiä.

Koronavirusinfektion saaneiden raskaana olevien naisten sikiöillä on THL:n mukaan myös hieman suurentunut kohtukuoleman riski. Raskauden aikaisen koronainfektion on todettu lisäävän myös vastasyntyneen riskiä joutua sairaala- tai tehohoitoon.

Kuukauden sisään äidin koronainfektiosta syntyneillä lapsilla on kohonnut kuolleisuus ensimmäisen elinviikon aikana verrattuna rokotettujen äitien lasten kuolleisuuteen.

THL suositteleekin rokotusta raskaana oleville.

Lisää luettavaa